Wykwintny indyk w pomarańczach na Wielkanoc
Do przeczytania w ok. 2 min.
Indyk w pomarańczach z nutą wermutu
Czasem drobny szczegół sprawia, że danie staje się wyjątkowe. Innym razem koniecznie trzeba połączyć ze sobą różne składniki, żeby utworzyły idealną kompozycję. Pomarańcze, żurawina, wermut i mięso z indyka idealnie do siebie pasują.
Składniki potrzebne do wykonania indyka w pomarańczach
Koniecznie trzeba kupić składniki dobrej jakości, jest to ważne zwłaszcza w przypadku mięsa.
Podany w przepisie wermut można zastąpić wódką.
Indyk
- 1 kg piersi z indyka
- 1 duży kieliszek wermutu (albo mały wódki)
- 1 pomarańcza
- olej
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- tymianek
- rozmaryn
Sos
- 2 dag masła
- 2 dag mąki
- 125 ml bulionu
- 1 cytryna
- szczypta cukru
- 1 łyżka żurawiny (ze słoika)
Przygotowanie indyka w pomarańczach krok po kroku
Indyka umyj i dokładnie osusz. Następnie skrop go alkoholem i natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Potem polej mięso olejem i schowaj je do lodówki na 5 godzin.
Kiedy indyk przesiąknie marynatą, włóż go do naczynia żaroodpornego i polej 0,5 szklanki wody. Piecz pod przykryciem przez około godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Mięso należy co jakiś czas przekręcać i polewać znajdującym się w naczyniu sosem.
Pomarańczę dokładnie umyj, wręcz wyszoruj i pokrój na plastry. Obłóż nią mięso na ostatnie 15 minut pieczenia, tym razem nie przykrywaj naczynia.
Teraz pora przygotować sos — mąkę utrzyj z masłem i rozprowadź w bulionie. Rozcieraj dalej, wlewając delikatnie sok z cytryny. Następnie dodaj cukier i zagotuj na małym ogniu razem z żurawiną.
Gotową pieczeń z indyka podlej przed podaniem odrobiną sosu. Resztę sosu wlej do sosjerki.
Z czym podawać indyka w pomarańczach?
Gotowe mięso serwuj z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem. Doskonałym dodatkiem do takiego indyka będą lekkie sałatki. Sprawdzą się również duszone warzywa.
A kiedy podać to danie? Idealnie sprawdzi się na wielkanocny obiad lub w Lany Poniedziałek.