Zapach tego domowego trunku relaksuje. Oto przepis na wino lawendowe
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na wino lawendowe
- 2 łyżki suszonej lawendy (lub 3 łyżki świeżej)
- 4 l wody
- 1 kg cukru
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 1 opakowanie (5 g) drożdży winiarskich
Zrobienie naparu lawendowego
W dużym garnku zagotuj 2 litry wody. Dodaj suszoną lawendę i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie odstaw napar na 30 minut, aby przestygł i lawenda oddała swój aromat.
Przygotowanie cytrusów
Umyj cytrynę i pomarańczę. Zetrzyj skórkę z cytrusów, a następnie wyciśnij z nich sok.
Rozpuszczenie cukru
W drugim garnku zagotuj pozostałe 2 litry wody z cukrem, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Gdy cukier się rozpuści, ostudź roztwór.
Do dużego balonu fermentacyjnego przecedź napar lawendowy, dodaj roztwór cukrowy, skórkę i sok z cytrusów.
Rozpuść drożdże winiarskie w niewielkiej ilości letniej wody, a następnie dodaj je do balonu fermentacyjnego. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Fermentacja
Zamknij balon fermentacyjny za pomocą rurki fermentacyjnej wypełnionej wodą. Przechowuj w ciemnym miejscu o stałej temperaturze 18-22°C przez około 4 tygodnie. Po 4 tygodniach przecedź wino przez sitko lub gazę, oddzielając płyn od osadu.
Przelej wino do czystego balonu fermentacyjnego i zastosuj środek klarujący, dostępny w sklepach winiarskich. Pozostaw wino na kolejne 2 tygodnie w ciemnym miejscu o stałej temperaturze.
Kiedy próbować wina?
Po 3 miesiącach starzenia, wino lawendowe będzie gotowe do degustacji. Smak i aromat tego wyjątkowego napoju będą się doskonale komponować z serami, owocami, ciastkami czy deserami.