Zaskakujący krem z orzechów nerkowca, czyli oryginalny deser
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na orzechowy krem z nerkowców
Orzechy nerkowca mają naprawdę imponujące zastosowanie w kuchni, co już niejednokrotnie udowadnialiśmy na łamach naszego portalu. Doskonale nadają się do przygotowania past, napojów mlecznych, jak i wytrawnych dań z kuchni całego świata.
Mimo wszystko pochodzące z dalekiego kontynentu Ameryki Południowej nerkowce najlepiej sprawdzają się w stricte deserowych przepisach, czego niepodważalnym dowodem jest dzisiejsza propozycja, czyli przepis na krem z orzechów nerkowca.
Lista składników:- 2 szklanki orzechów nerkowca
- 120 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 50 g suszonych daktyli
Krem z orzechów nerkowca krok po kroku
Najważniejszym poza składnikami w tym przepisie jest oczywiście blender, który zamieni wszystkie składniki w delikatną masę. Poza tym sposób przygotowania nie powinien niczym zaskoczyć nawet największego amatora gotowania. Do dzieła!
- Orzeszki nerkowca zalej letnią wodą i pozostaw na kilka godzin (minimum 2). Podobnie potraktuj daktyle, lecz w ich przypadku musisz użyć wrzącej wody. Daktyle powinny moczyć się do momentu aż będą miękki, czyli ok. 15-20 minut
- Z namoczonych orzechów odlej wodę i przełóż je do blendera kielichowego
- Następnie dodaj resztę składników i wszystko dokładnie zmiksuj na wysokich obrotach do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy
Krem z orzechów nerkowca – zastosowanie
Aksamitny krem na bazie orzechów nerkowca oraz daktyli z dodatkiem mleczka kokosowego sam w sobie idealnie nadaje się do podania jako deser. Możesz go także wykorzystać do przygotowania lodowego szejka dodają do blendera kilak gałek lodów o ulubionym smaku.
Krem z orzechów nerkowca to także ciekawy zamiennik dla dżemów i marmolad, którymi nadziewa się paczki, ciastka, czy też doskonałe francuskie croissant! A jeśli nie masz ochoty na kuchenne szaleństwa, to po prostu posmaruj nim kawałek drożdżowej chałki.