Żeberka w coli - krok po kroku!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak zrobić żeberka w coli? Przepis krok po kroku
Aby przygotować pyszne żeberka w coli, potrzebujesz kilku składników:
Składniki:
- 1 kg żeber wieprzowych
- 2 puszki coli
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Żeberka umyj i osusz.
- Cebulę i czosnek posiekaj.
- W misce wymieszaj colę, miód, musztardę, sos sojowy, paprykę, tymianek, sól i pieprz.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż żeberka z każdej strony na złoty kolor.
- Przełóż żeberka do garnka lub naczynia żaroodpornego.
- Na patelni, na której smażyłeś żeberka, podsmaż cebulę i czosnek.
- Dodaj do patelni mieszankę z coli i wymieszaj.
- Zalej żeberka sosem z coli i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5 godziny.
Po tym czasie wyjmij żeberka z piekarnika i podawaj na gorąco.
Jak podawać żeberka w coli?
Żeberka w coli najlepiej podawać z dodatkiem ziemniaków lub frytek oraz surówek. Możesz również dodać do nich sos barbecue lub ketchup. Pamiętaj, że żeberka najlepiej smakują na gorąco, dlatego podawaj je od razu po wyjęciu z piekarnika.
Porady na temat przygotowywania żeberk w coli
Oto kilka porad, które warto wziąć pod uwagę podczas przygotowywania żeberk w coli:
- Przed pieczeniem warto żeberka zamarynować w przygotowanej wcześniej mieszance z coli i przypraw.
- Jeśli nie masz piekarnika, możesz żeberka upiec na patelni grillowej lub na grillu.
- Podczas pieczenia warto kilka razy obrócić żeberka, aby równomiernie się upiekły.
- Pamiętaj, że żeberka w coli to danie dość kaloryczne, dlatego dobrze jest spożywać je od czasu do czasu, a nie codziennie.
Żeberka, które rozpływają się w ustach
Żeberka w coli to pyszne danie mięsne, które z pewnością zadowoli każdego smakosza. Przygotowanie go jest proste, a efekt końcowy zachwyci Twoich gości.
Pamiętaj, aby podawać żeberka na gorąco z dodatkiem ziemniaków lub frytek oraz surówek. Warto również wziąć pod uwagę nasze porady, aby danie było jeszcze smaczniejsze i bardziej chrupiące.