Ziarnista, mielona, czy rozpuszczalna? Oto najważniejsze różnice dla miłośników kawy
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kawa ziarnista jest niczym innym jak po prostu palonymi ziarnami kawy.
Zachowują one pełnię ukrytego w nich smaku, aromatu i właściwości odżywczych, dlatego też są wybierane przez wszystkich tych, którym zależy na uzyskiwaniu jak największej przyjemności podczas konsumpcji kolejnych filiżanek czarnej lub białej kawy. Kawę ziarnistą przygotowuje się w ekspresie lub zaparza bezpośrednio w kubku po jej uprzednim zmieleniu w młynku. Warty wypróbowania jest także french press, który pozwala uzyskać napój bez żadnych fusów, mogący równać się ze smakiem naparu wykonanego w prawdziwym jakościowym ekspresie.
Wygodną alternatywą dla kawy w ziarnach jest natomiast kawa już zmielona.
Teoretycznie jest ona tym samym, co samodzielnie zmielone ziarna w młynku, ale jednak nie do końca, no bo nie da się ukryć, że miał, który czasami potrafi miesiącami leżeć w opakowaniu na półce w sklepie, nie będzie mieć już aż tak intensywnego smaku i dobrego aromatu jak kawa zmielona na świeżo, przechowywana maksymalnie przez jeden czy dwa dni.
Mielone kawy mają jednak ten plus, że często występują w różnych ciekawych wariantach smakowych. Bywają waniliowe, karmelowe albo czekoladowe. Mogą mieć też smak ulubionych popularnych słodyczy, alkoholi lub innych chętnie wybieranych produktów spożywczych.
Kawa rozpuszczalna - profanacja?
Ostatnią już propozycją, którą miłośnicy kofeiny często uważają za czystą profanację ich ukochanego napoju, jest kawa rozpuszczalna. Często nie uznaje się jej za prawdziwą kawę, a bardziej za kawowy błyskawiczny napój. Taką kawę warto jednak wykorzystać do przygotowywania mrożonej wersji napoju, albowiem granulki bardzo dobrze łączą się z zimną wodą, nie muszą być zalewane wrzątkiem.