Ziemia Sądecka dla smakoszy. Co warto zjeść w tym regionie?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Poznawanie smaków umożliwiają nam ciekawe trasy turystyczne, które skupiły się na promocji lokalnych produktów. Gdzie zatem warto się wybrać w czasie kulinarnej wycieczki po Ziemi Sądeckiej?
Jedną z ciekawszych tras turystycznych, które poświęcono lokalnym specjałom, jest szlak promujący produkty mleczarskie na terenie Nowego Sącza. Na mleczarstwo postawiono również w Limanowej oraz w najbliższej okolicy tego miasta. Limanowa znana jest też z chleba z łopaty, wypiekanego według tradycyjnej receptury z dodatkiem naturalnego kwasu chlebowego.
Śliwka suszona i jabłka
Symbolem Męciny stał się porowaty chleb, wypiekany w piecu opalanym drewnem jodłowym. Łukowicka śliwka suszona to kolejny produkt, z jakim można się spotkać w czasie wycieczki po Ziemi Sądeckiej.
I ten przysmak ma wielu sympatyków, a jego rosnąca popularność nie powinna już nikogo dziwić.
Łącko kusi jabłkami i śliwowicą, lokalną ciekawostką jest też nalewka łazowska. Ten mocny alkohol to połączenie bimbru i jałowca, a jego najbardziej charakterystyczną cechą jest zielone zabawienie. Jodłownicki kołacz z serem, sądecki miód spadziowy, owoce i warzywa z Podegrodzia – oto kolejne rarytasy, z jakimi miłośnicy lokalnych smaków mogą się spotkać w tej części kraju.
Wszystkie tutejsze produkty mają swój wyjątkowy charakter, zatem w czasie zwiedzania Ziemi Sądeckiej i im warto poświęcić nieco więcej uwagi.