Przysmaki regionalne
Canva.com

Ziemia Sądecka dla smakoszy. Co warto zjeść w tym regionie?

W rejonie Nowego Sącza nie tylko piękne zabytki i malownicze widoki mogą stanowić turystyczną atrakcję. Wycieczki śladem najsłynniejszych produktów lokalnych to jedna z ciekawszych propozycji i dla miłośników oryginalnych smaków, i dla tych, którzy stawiają na wyjątkowe atrakcje.
Reklama

Poznawanie smaków umożliwiają nam ciekawe trasy turystyczne, które skupiły się na promocji lokalnych produktów. Gdzie zatem warto się wybrać w czasie kulinarnej wycieczki po Ziemi Sądeckiej?

Jedną z ciekawszych tras turystycznych, które poświęcono lokalnym specjałom, jest szlak promujący produkty mleczarskie na terenie Nowego Sącza. Na mleczarstwo postawiono również w Limanowej oraz w najbliższej okolicy tego miasta. Limanowa znana jest też z chleba z łopaty, wypiekanego według tradycyjnej receptury z dodatkiem naturalnego kwasu chlebowego.

Śliwka suszona i jabłka

Przysmaki regionalne
Canva.com

Symbolem Męciny stał się porowaty chleb, wypiekany w piecu opalanym drewnem jodłowym. Łukowicka śliwka suszona to kolejny produkt, z jakim można się spotkać w czasie wycieczki po Ziemi Sądeckiej.

Reklama

I ten przysmak ma wielu sympatyków, a jego rosnąca popularność nie powinna już nikogo dziwić.

Łącko kusi jabłkami i śliwowicą, lokalną ciekawostką jest też nalewka łazowska. Ten mocny alkohol to połączenie bimbru i jałowca, a jego najbardziej charakterystyczną cechą jest zielone zabawienie. Jodłownicki kołacz z serem, sądecki miód spadziowy, owoce i warzywa z Podegrodzia – oto kolejne rarytasy, z jakimi miłośnicy lokalnych smaków mogą się spotkać w tej części kraju.

Wszystkie tutejsze produkty mają swój wyjątkowy charakter, zatem w czasie zwiedzania Ziemi Sądeckiej i im warto poświęcić nieco więcej uwagi.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama