Ziemniaki tuczą? Obalamy ten mit
Do przeczytania w ok. 2 min.
To nie ziemniaki tuczą, a bardziej dodawane do nich sosy, duże ilości roztopionego masła oraz smażone na głębokim tłuszczu kotlety schabowe z grubą warstwą panierki. Nawet jeśli się odchudzamy, nadal możemy z nich korzystać, tworząc z nich zaskakująco smaczne, dietetyczne i pełnowartościowe posiłki.
Z czym jeść ziemniaki, aby były zdrowe?
Ziemniaki nie zawsze muszą występować w duecie ze schabem albo mielonymi kotletami. W ogóle nie musimy jeść ich z takim zwykłym smażonym mięsem, bo gdy przygotujemy do nich rybę ugotowaną na parze albo pierś z kurczaka zapieczoną w piekarniku z dodatkiem mozzarelli i pomidorów posiłek będzie znacznie zdrowszy i często też o niebo smaczniejszy, no i lżejszy dla jelit oraz żołądka. Fantastyczne potrawy z ziemniaków powstają też przy użyciu jajek. Gdy nie mamy czasu na gotowanie, a musimy zrobić sobie jakiś szybki pełnowartościowy obiad, po prostu ugotujmy trochę ziemniaków i usmażmy do nich dwa jajka sadzone, a całość podajmy z surówką wykonaną z marchewki, jabłka i kiszonej kapusty.
Zdrowo, a przy tym tanio i bardzo szybko. Taka prostota w kuchni nierzadko jest najlepsza!
A dlaczego jeszcze warto korzystać z ziemniaków?
Otóż dlatego, że są to produkty proste, a jednak zaskakująco dobre pod względem wartości odżywczych. Znajdziemy w nich naprawdę duże ilości witaminy C, sporo potasu, pewne ilości magnezu, a nawet i błonnik pokarmowy. Ponadto potrawy z ziemniaków na ogół są daniami tanimi i ekonomicznymi, dzięki którym niejednokrotnie uda nam się podreperować domowy budżet.