Canva.com
Złociste racuchy bez jabłek. Zrób je z tego składnika, będą kuszące i pyszne
Do przeczytania w ok. 1 min.
Złociste racuchy z dyni to kolejny, ciekawy sposób na wykorzystanie tego warzywa. Zachwycają intensywnym kolorem i są bardzo smaczne, a ponadto można je serwować z najróżniejszymi dodatkami. Jak je przygotować?
Reklama
Składniki na racuchy
- 200g puree z upieczonej dyni
- 50g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- Szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Sposób przygotowania racuchów z dyni
Canva.com
- Dynię przekrój na pół i piecz w temperaturze 200 stopni przez kilkanaście minut aż zmięknie. Wyrzuć pestki i skórkę, a miąższ zmiksuj blenderem na jednolitą masę.
- Przestudzone puree z dyni wymieszaj z jogurtem. Dodaj jajka, cukier i roztopione masło.
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej ją do masy przez sitko. Wszystko zmiksuj na małych obrotach.
- Rozgrzej patelnię, roztop na niej masło i nakładaj po dużej łyżce ciasta. Placuszki smaż przez kilka minut z dwóch stron aż się zarumienią i urosną. Wyczyść patelnię ręcznikiem papierowym przed smażeniem kolejnych racuchów.
- Tak przygotowane placki można jeść posypane cukrem pudrem, posmarowane różnymi powidłami czy też z dodatkiem sezonowych owoców.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Jak obrać dynię?
Jeśli chcesz przygotować pyszne dania z dyni, ale nie wiesz jak obrać dynię, nie martw się! W tym artykule podzielę się z Tobą praktycznymi poradami, które pomogą Ci szybko i skutecznie usunąć skórkę z dyni. Niezależnie od tego, czy planujesz zrobić zupę krem, puree czy pieczone plastry dyni, odkryjesz, że obieranie dyni może być łatwe i przyjemne.
Dyniowe kopytka - jesienne danie idealne
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad, który połączy w sobie tradycję i nowoczesność, to dyniowe kopytka są idealnym wyborem. Te delikatne kluski z dynią to doskonałe danie na chłodne jesienne wieczory. Spróbuj tego przepisu i zaskocz swoich bliskich wyjątkowym smakiem!
Dynia makaronowa - przepisy na pyszne potrawy
Dynia makaronowa to niezwykłe warzywo, które zyskuje coraz większą popularność w kuchni. Jej charakterystyczny miąższ przypomina kształtem i teksturą makaron, co daje wiele możliwości kulinarnych. W tym artykule przedstawiamy kilka pysznych przepisów z dynią makaronową, które zachwycą Twoje podniebienie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl