Złociste racuchy z dyni
Canva.com

Złociste racuchy bez jabłek. Zrób je z tego składnika, będą kuszące i pyszne

Złociste racuchy z dyni to kolejny, ciekawy sposób na wykorzystanie tego warzywa. Zachwycają intensywnym kolorem i są bardzo smaczne, a ponadto można je serwować z najróżniejszymi dodatkami. Jak je przygotować?
Reklama

Składniki na racuchy

  • 200g puree z upieczonej dyni
  • 50g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • Szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania racuchów z dyni

Złociste racuchy z dyni
Canva.com
  1. Dynię przekrój na pół i piecz w temperaturze 200 stopni przez kilkanaście minut aż zmięknie. Wyrzuć pestki i skórkę, a miąższ zmiksuj blenderem na jednolitą masę.
  2. Przestudzone puree z dyni wymieszaj z jogurtem. Dodaj jajka, cukier i roztopione masło.
  3. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej ją do masy przez sitko. Wszystko zmiksuj na małych obrotach.
  4. Rozgrzej patelnię, roztop na niej masło i nakładaj po dużej łyżce ciasta. Placuszki smaż przez kilka minut z dwóch stron aż się zarumienią i urosną. Wyczyść patelnię ręcznikiem papierowym przed smażeniem kolejnych racuchów.
  5. Tak przygotowane placki można jeść posypane cukrem pudrem, posmarowane różnymi powidłami czy też z dodatkiem sezonowych owoców.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama