Znów masz ochotę kupić batoniki na diecie? Lepiej sięgnij po budyniową owsiankę!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak przygotować budyniową owsiankę?
Pojedynczą porcję, idealną na śniadanie dla jednej osoby, najlepiej wykonać z ilości 50 gramów płatków owsianych. Górskie płatki wsypać do rondelka lub małego garnka i od razu dosypać do nich pół małego opakowania ulubionego budyniu w proszku, dbając tylko o to, by był to budyń bez cukru, bo owsianka i tak będzie dosładzana zdrowszymi słodzikami. Płatki z budyniem uzupełnić słodzikiem, czyli np. jedną kopiastą łyżką erytrytolu albo trzema pastylkami słodzika, a następnie zalać wszystko 200 ml napoju roślinnego (kokosowego lub sojowego) oraz 100 ml zwykłej wody.
Co zrobić, aby owsianka była gęsta?
Garnek wraz ze składnikami umieścić na palniku, włączyć kuchenkę na średni ogień i powoli zacząć wszystko gotować. Jeżeli owsianka budyniowa nie ma mieć w sobie nieprzyjemnych grudek sproszkowanego budyniu, należy cały czas ją mieszać i pilnować tego, by jej nie przypalić, w razie czego zmniejszając ogień. Gdy konsystencja papki będzie już w miarę gęsta, można przełożyć ją do głębokiego talerza albo zwykłej miski, od razu dokładając do dania pół małego opakowania jogurtu naturalnego typu skyr, który pozwoli dodać do owsianki trochę wartościowego i jakże niezbędnego w diecie białka.
Z czym podawać owsiankę budyniową?
Owsianka na pewno nie byłaby jednak sobą, gdyby nie dodatek różnorodnych słodkich owoców i orzechów. Możliwości do wyboru jest tu wiele, dlatego za każdym razem można spróbować podać sobie to danie z innymi elementami, co by za szybko się nim nie znudzić. Waniliowa owsianka z budyniem pasuje do truskawek i gorzkiej czekolady, a ta karmelową lub o smaku toffi tworzy rewelacyjną kombinację smaków z bananem i orzechami laskowymi albo nerkowcami.