Została Ci włoszczyzna z rosołu? Sprawdź, jak ją wykorzystać!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Dania z włoszczyzny — są różne możliwości
Tak naprawdę, można wykonać z nich zarówno potrawy na ciepło, jak i na zimno. Ostre, jak i łagodne. Wszystko zależy od tego, co kto lubi.
Pulpeciki z włoszczyzną
To danie wymaga odrobinę wysiłku, jest jednak tak pyszne, że warto spędzić w kuchni trochę czasu, żeby je przygotować.
Potrzebne będą takie składniki, jak:
- włoszczyzna z rosołu
- 250 g mięsa mielonego
- pieprz
- sól
- ostra papryka (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- natka z pietruszki
- 0,5 dużej cebuli
- jajko
- 1 szklanka bulionu
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni, zostawić do ostygnięcia. Warzywa rozgnieść widelcem lub zblendować i wymieszać z mięsem. Posiekać natkę pietruszki i dodać do mięsno-warzywnej masy. Potem dołączyć cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić. Na sam koniec wymieszać wszystko z jajkiem. Z powstałej masy formować niewielkie kulki, następnie umieścić je w garnku i zalać bulionem połączonym z wodą. Gotować pod przykryciem, na niewielkim ogniu.
Takie pulpeciki najlepiej podawać z ziemniakami lub kaszą.
Sałatka jarzynowa
Jak to się mówi, królowa jest tylko jedna i jest nią właśnie sałatka jarzynowa. Każda rodzina ma swój własny sposób na jej przygotowanie.
Lista potrzebnych składników:
- włoszczyzna z rosołu
- 0,5 cebuli
- 2 ogórki kiszone
- 0,5 jabłka
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku
- sól
- pieprz
- majonez
Włoszczyznę, cebulę, ogórki i jabłko należy pokroić w kostkę. Kukurydzę oraz groszek odcedzić. Jajko obrać ze skorupki i też pokroić w kostkę. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki, posolić, popieprzyć, dodać majonez. Gotowe! Można zajadać!
Jarzynowa zupa krem
Tutaj potrzebny będzie zarówno rosół, jak i warzywa, które zostały po jego ugotowaniu. Włoszczyznę należy po prostu zmiksować z wywarem a na koniec zabielić odrobiną śmietany.
Warzywna pasta na kanapki
Przepyszny dodatek do pieczywa. Bardzo łatwo się ją robi. Potrzebne będą:
- warzywa z rosołu
- 0,5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- kilka suszonych pomidorów
- pieprz
Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na patelni, aż się zeszkli. Ostudzić. Warzywa doprawić pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zmiksować. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Masę warzywną, pomidory i cebulę wymieszać.