Warzywa do dodania do rosołu: pietruszka, marchewka, seler.
Canva

Została Ci włoszczyzna z rosołu? Sprawdź, jak ją wykorzystać!

Po ugotowaniu rosołu masz pełen garnek warzyw i nie wiesz co z nimi zrobić? Jeśli chcesz je po prostu wyrzucić, poczekaj. Możesz wykorzystać je na różne sposoby, tak, żeby nie tworzyć z nich w kółko tego samego dania. Co więcej, wyczarujesz z nich potrawy, które bardzo łatwo przygotować. Koniecznie sprawdź, co możesz przyrządzić!
Reklama

Dania z włoszczyzny — są różne możliwości

Tak naprawdę, można wykonać z nich zarówno potrawy na ciepło, jak i na zimno. Ostre, jak i łagodne. Wszystko zależy od tego, co kto lubi.

Ugotowana włoszczyzna z rosołu.
Canva

Pulpeciki z włoszczyzną

To danie wymaga odrobinę wysiłku, jest jednak tak pyszne, że warto spędzić w kuchni trochę czasu, żeby je przygotować.

Potrzebne będą takie składniki, jak:

  • włoszczyzna z rosołu
  • 250 g mięsa mielonego
  • pieprz
  • sól
  • ostra papryka (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • natka z pietruszki
  • 0,5 dużej cebuli
  • jajko
  • 1 szklanka bulionu

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni, zostawić do ostygnięcia. Warzywa rozgnieść widelcem lub zblendować i wymieszać z mięsem. Posiekać natkę pietruszki i dodać do mięsno-warzywnej masy. Potem dołączyć cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić. Na sam koniec wymieszać wszystko z jajkiem. Z powstałej masy formować niewielkie kulki, następnie umieścić je w garnku i zalać bulionem połączonym z wodą. Gotować pod przykryciem, na niewielkim ogniu.

Takie pulpeciki najlepiej podawać z ziemniakami lub kaszą.

Sałatka jarzynowa

Jak to się mówi, królowa jest tylko jedna i jest nią właśnie sałatka jarzynowa. Każda rodzina ma swój własny sposób na jej przygotowanie.

Reklama

Lista potrzebnych składników:

  • włoszczyzna z rosołu
  • 0,5 cebuli
  • 2 ogórki kiszone
  • 0,5 jabłka
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku
  • sól
  • pieprz
  • majonez

Włoszczyznę, cebulę, ogórki i jabłko należy pokroić w kostkę. Kukurydzę oraz groszek odcedzić. Jajko obrać ze skorupki i też pokroić w kostkę. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki, posolić, popieprzyć, dodać majonez. Gotowe! Można zajadać!

Jarzynowa zupa krem

Tutaj potrzebny będzie zarówno rosół, jak i warzywa, które zostały po jego ugotowaniu. Włoszczyznę należy po prostu zmiksować z wywarem a na koniec zabielić odrobiną śmietany.

Surowa włoszczyzna do zrobienia rosołu.
Canva

Warzywna pasta na kanapki

Przepyszny dodatek do pieczywa. Bardzo łatwo się ją robi. Potrzebne będą:

  • warzywa z rosołu
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka suszonych pomidorów
  • pieprz

Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na patelni, aż się zeszkli. Ostudzić. Warzywa doprawić pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zmiksować. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Masę warzywną, pomidory i cebulę wymieszać.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama