Zrobisz z niego koktajl, placki i ciasto. Ten owoc jest genialny!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Z jakiego owocu przygotujesz najlepsze potrawy?
Oczywiście z banana! Jego mięsista, zbita konsystencja jest idealna do różnych wypieków, placków czy koktajli! Doskonale sprawdza się też w owsiankach czy placuszkach.
Niestety, banana ciężko czymś zastąpić. Inne owoce sprawiają, że placki mogą się rozpadać, a koktajl czy shake nie będzie już tak sycący.
Banany można używać, nawet kiedy ich skórka zaczyna ciemnieć, lub robi się cała czarna. Jeśli nie są zepsute, spokojnie można je zjeść. Trzeba jednak pamiętać, że będą wtedy bardzo słodkie.
Koktajl bananowy — obłędny smak!
Do takiego koktajlu poza bananami można dodać na przykład truskawki albo borówki.
- 2 banany
- 0,5 szklanki jogurtu
- 1 szklanka mleka
- kilka truskawek
Banany należy obrać i połamać, a truskawki umyć i pozbawić szypułek. Owoce, jogurt i mleko trzeba umieścić w blenderze i zmiksować.
Jeśli koktajl nie jest wystarczająco słodki, można dodać miodu lub cukru.
Placki bananowe — to prawdziwy hit!
Robi się je banalnie prosto. Ilość poszczególnych składników można dowolnie modyfikować, ważne jednak, żeby wszystkich produktów była tak samo dużo. Czyli jeśli jest 1 łyżka mąki, to musi być 1 banan i 1 jajko.
Banany należy rozgnieść widelcem, wbić do nich jajko i dodać mąkę. Następnie należy wszystko wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem. Powstałą masę trzeba nakładać łyżką na patelnię. Placki smażyć z obu stron.
Chlebek bananowy — pychota!
- 4 małe banany
- 1,5 szklanki mąki
- 2 małe jajka
- trochę soli
- 0,5 szklanki cukru
- 0,2 szklanki masła
- 1 łyżeczka sody
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta do formy
Banana trzeba rozgnieść widelcem, następnie należy dodać do niego roztopione masło, jajko, cukier. Mąkę trzeba zmieszać z sodą i solą. Potem trzeba połączyć ze sobą wszystkie składniki.
Formę należy wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, a następnie piec je w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około godzinę.