Przepis na pierś z kurczaka z boczkiem, porem i jabłkami

Przepis na pierś z kurczaka z boczkiem, porem i jabłkami

Składniki:
Reklama
  • pierś z kurczaka
  • kilka plasterków wędzonego boczku
  • 2 twarde jabłka
  • sok z ½ cytryny
  • 2 pory
  • natka pietruszki
  • łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • łyżka oleju
Przygotowanie: Pory kroimy na cienkie paseczki, jabłka na ósemki i skrapiamy sokiem z cytryny. Natkę pietruszki drobno siekamy. Mięso z kurczaka kroimy na kawałki. Blachę smarujemy olejem. Na desce układamy paski boczku na nich pierś z kurczaka. Doprawiamy pieprzem ewentualnie solą i zawijamy mięso boczkiem w roladki. Kładziemy na blasze. Obok układamy jabłka i delikatnie posypujemy je cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wstawiamy blachę na 10-12 minut. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy por, lekko solimy i czekamy aż się zeszkli. Zdejmujemy z ognia i dodajemy natkę pietruszki i śmietanę po czym dokładnie mieszamy. Blaszkę wyjmujemy i umieszczamy pora pomiędzy mięsem a jabłkami. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na około 5 minut aż końcówki pora zaczną się lekko rumienić.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama