Makowiec z jabłkami. Orzeźwiające ciasto na wielkanocny stół
Do przeczytania w ok. 2 min.
To świąteczne ciasto o podłużnym kształcie i złotobrązowym kolorze to klasyka gatunku wśród świątecznych wypieków. Współcześnie nie potrzebujemy wielu kulinarnych umiejętności, by zrobić dobry, pulchny makowiec. Dawniej jednak nasze mamy, babcie i prababcie poświęcały bardzo wiele godzin, by odpowiednio przygotować mak do nadzienia.
Wśród nowoczesnych wydań świątecznego ciasta bardzo popularny jest makowiec japoński Ewy Wachowicz, który możemy łatwo przygotować z masy makowej, jabłek, kaszy, jajek oraz miodu.
To wyjątkowy przepis, który z pewnością musicie spróbować przygotować w swoim domu.
Przepis na pyszny makowiec z jabłkami
Świąteczny makowiec z orzeźwiającą nutą jabłek przygotujemy z poniższych składników:
- 300 g maku
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2/3 kostki masła lub margaryny
- 7 jajek
- 11 łyżek kaszy manny
- 2/3 kg jabłek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g rodzynek
- 3 łyżki orzechów włoskich
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki gorącej wody
- papaja
- posypka lukrowa lub cukrowa
Jak zrobić makowiec z jabłkami?
Mak do makowca możemy zakupić gotowy w puszce lub zrobić samodzielnie. Wystarczy, że ugotujemy odpowiednią ilość maku, odsączymy z wody i zetrzemy w tarce 3 razy. W międzyczasie rozpuszczamy masło lub margarynę i obieramy jabłka. Owoce ścieramy na tarce o najgrubszych oczkach. W osobnej miseczce ucieramy jajka z cukrem na gładką masę i dodajemy przygotowany mak.
Do tego wlewamy roztopiony tłuszcz, dodajemy kolejne składniki: proszek do pieczenia, kaszę mannę, rodzynki, orzeszki oraz jabłka.
Ciasto wykładamy na tortownicę o średnicy 40 cm lub do dwóch o średnicy 20 cm. Świąteczny makowiec pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 50 minut. Na koniec przygotowujemy lukier. Cukier puder ucieramy z sokiem cytrynowym i polewamy ciasto. Dekoracyjnie posypujemy kandyzowaną papają i posypką cukrową.