Domowy majonez - przepis na domowy majonez idealny na Wielkanoc i nie tylko!
(Aktualizacja: 04 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 1 min.
Przejdź do galerii zdjęć
Majonez, czyli aksamitny sos składający się z kilku prostych składników, króluje na polskich stołach nie tylko w okresie świąt. Zbliżająca się Wielkanoc to jednak dobry moment, by spróbować swoich sił w kuchni i samodzielnie przygotować naturalny, świeży domowy majonez. Jego przyrządzenie nie zajmie nam dużo czasu, zagwarantuje za to niezastąpiony smak oraz wzbogaci niejedną świąteczną potrawę.
Reklama
Domowy majonez charakteryzuje się aksamitną konsystencją i wyrazistym smakiem. Brak w nim także szkodliwych dla naszego zdrowia konserwantów, dlatego warto samodzielnie przyrządzać go w swojej kuchni. Wbrew pozorom, przygotowanie domowego majonezu nie jest trudne, w dodatku zajmuje naprawdę niewiele czasu.
Przepis na domowy majonez
Składniki: 2 żółtka 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka stołowa octu 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 3/4 szklanki oleju lub oliwy z oliwek Przed przystąpieniem do przygotowania majonezu należy zwrócić uwagę na to, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Oddzielone od białek żółtka wrzucamy do miski. Dodajemy musztardę, ocet, sól, cukier i odrobinę oleju (lub oliwy z oliwek, zgodnie z upodobaniami). Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Po uzyskaniu gładkiej masy wlewamy resztę oleju - cały czas miksując. Tak wykonany majonez przekładamy do słoiczków, które szczelnie zamknięte przechowujemy w lodówce. Zobacz też: Wielkanocny przepis na zapiekaną białą kiełbasę po wiejskuReklama
Zobacz galerię zdjęć: majonez
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Domowy majonez - idealny dodatek do sałatek i kanapek
Czy wiesz, że możesz samodzielnie przygotować pyszny i zdrowy majonez w domu? Domowy majonez to świetna alternatywa dla kupnych wersji, które często zawierają sztuczne dodatki i konserwanty. Sprawdź, jak przygotować domowy majonez!
Fit majonez z… serka!
Czy wiesz, że możesz cieszyć się pysznym majonezem bez wyrzutów sumienia? Dzięki przepisowi na fit majonez, możesz delektować się tym kremowym sosem, który jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego majonezu. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować domowy fit majonez w zaledwie 10 minut. Gotowy sos możesz podać na świątecznym stole lub wykorzystać do różnych dań. Przekonaj się, jak łatwo i smacznie zrobić fit majonez!
Sos majonezowy do burgerów. Dodaj jeden składnik, a zyska pikantny smak
Burgery nieodłącznie kojarzą się z pysznymi i zróżnicowanymi sosami, które podkreślają smak mięsa oraz dodatków. Jednym z najpopularniejszych i wszechstronnych sosów do burgerów jest majonezowy sos. To klasyczne połączenie kremowej konsystencji i delikatnego smaku doskonale współgra z mięsem, warzywami i dodatkami w bułce. Ale co byś powiedział na to, aby nadać mu odrobinę pikanterii, dzięki jednemu składnikowi?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl