Przepis na tradycyjny makowiec - idealny na Wielkanoc!

Przepis na tradycyjny makowiec - idealny na Wielkanoc!

Przejdź do galerii zdjęć
Tradycyjny makowiec to ciasto, którego z całą pewnością nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole. Najczęściej przybiera kształt podłużnego wałka o złocistobrązowym kolorze, prawidłowo wykonane powinno być też lekko wilgotne i miękkie. Aby osiągnąć taki rezultat, warto oprzeć się na sprawdzonym przepisie!
Reklama
Przepis na tradycyjny makowiec zakłada wykonanie ciasta drożdżowego i masy makowej, która wypełnia wypiek. Przybliżony czas wykonania makowca to około 2 godziny. Będzie on niezastąpionym przysmakiem podczas zbliżających się wielkimi krokami Świąt Wielkanocnych.

Przepis na tradycyjny makowiec

Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 1/2 kostki masła 1/3 szklanki cukru do wypieków 2 żółtka jaja kurzego 1/2 szklanki mleka 40 g świeżych drożdży Składniki na masę makową i lukier: 600 g masy makowej 3 białka jaja kurzego 150 ml białego lukru 1 łyżka stołowa suchego maku Przygotowanie: Masło, mleko i cukier rozpuść w niewielkim rondelku. Podgrzewaj na małym ogniu aż do rozpuszczenia masła, po czym odstaw do przestudzenia. W sporej misce umieść żółtka jaja i drożdże. Dodaj mleko z masłem oraz mąkę (wcześniej dobrze jest ją przesiać przez drobne sito).
Reklama
Ciasto wyrabiaj przez około 5 minut ręcznie lub za pomocą miksera. Po wyrobieniu uformuj ciasto w kulę i pozostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 1,5 godziny, aby dobrze wyrosło. W tym czasie możesz przystąpić do wykonania masy. 600 g niezbędnej do nadzienia masy makowej można kupić w sklepie lub spróbować wykonać ją samodzielnie. Ubij na półsztywną pianę 3 białka jaja i zmieszaj ją z masą. Do masy można też dodać pokruszone orzechy włoskie (zgodnie z upodobaniami). Wyrośniętą kulę ciasta połóż na drewnianej desce. Rozwałkuj na placek o grubości około 1,5 cm. Na placek wyłóż przygotowaną masę makową, a następnie zawiń makowiec w rulon. Następnie owiń rulon papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Makowiec piecz przez około 40 minut. Zobacz też: Babka wielkanocna: przepis na tradycyjne świąteczne ciasto
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: makowiec
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama