Grillowany ser z grzanką - oryginalny przepis na rozpoczęcie sezonu grillowego

Grillowany ser z grzanką - oryginalny przepis na rozpoczęcie sezonu grillowego

Przejdź do galerii zdjęć
Weekend majowy zbliża się wielkimi krokami, a to dla większości z nas zapowiedź rozpoczęcia długo wyczekiwanego sezonu grillowego. Piękna pogoda już teraz zachęca do zorganizowania imprezy w stylu barbecue na świeżym powietrzu, dlatego w ramach przygotowań pierwszego menu na ruszt, warto sięgnąć po oryginalny przepis na grillowany ser z grzanką.
Reklama
Grillowanie potraw już dawno przestało kojarzyć się wyłącznie z klasyczną kiełbaską, czy karkówką. W formułowaniu menu na nasz barbecue warto postawić na kreatywność i zdecydować się na coś, co nie tylko zaskoczy naszych gości, ale i zachwyci ich nietypowym smakiem. Grillowany ser z grzanką to propozycja, której nie oprze się nawet wegetarianin, który zwykle nie spodziewa się przecież przysmaków na imprezie z grillem. Co więcej, potrawa ta nie tylko wspaniale smakuje, ale odpowiednio podana będzie też pięknie wyglądać. Grillowany ser z grzanką - przepis 250 g sera halloumi 200 g pomidorków koktajlowych garść świeżej kolendry 1 łyżka stołowa miodu 1 limonka 100 ml oliwy z oliwek zioła sałatkowe suszone 1 ząbek czosnku sól pieprz bagietka Oliwę z oliwy mieszamy z suszonymi ziołami sałatkowymi. Do tak przygotowanej mieszanki wkładamy ser i marynujemy go przez około 30 minut.
Reklama
Umyte pomidorki koktajlowe wrzucamy na grilla i pieczemy do momentu, aż ich skórka zarumieni się i popęka. Zdejmujemy z rusztu i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy. Kolendrę myjemy i siekamy na drobno. Ząbek czosnku obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie trzy składniki wrzucamy do miski, dodając odrobinę marynaty z sera. Skrapiamy sokiem z limonki, uzupełniamy miodem, solą i pieprzem. Bagietkę kroimy, smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy na ruszt. Ser wyciągamy z marynaty i również umieszczamy na grillu pamiętając, że bardzo szybko się topi - grillujemy go przez około minutę z każdej strony. Ser układamy na grzankach, a na nim umieszczamy przygotowany wcześniej sos. Zobacz też: Bezalkoholowe mojito: przepis na orzeźwiający napój na bazie mięty
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: hallumi
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama