Dieta bez glutenu - na czym polega i jakie przynosi efekty?
Przejdź do galerii zdjęć
Dieta bez glutenu opiera się przede wszystkim na wyeliminowaniu z jadłospisu produktów zawierających pszenicę oraz inne zboża glutenowe. Ten rodzaj żywienia zyskuje coraz większą popularność, jest odpowiedni nie tylko dla osób cierpiących na alergię lub chorobę trzewną, wpływa bowiem na poprawę ogólnego samopoczucia oraz utratę zbędnych kilogramów.
Reklama
Podstawowe założenie diety bez glutenu odnosi się do wykluczenia z codziennego menu produktów zawierających pszenicę, jęczmień, żyto i owies. Tak skonstruowany jadłospis przynosi liczne korzyści dla zdrowia całego organizmu, a przede wszystkim usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego. Co więcej, dieta bez glutenu to gwarancja zmniejszenia masy ciała i poprawy wyglądu sylwetki. Interesujący jest również fakt, że eliminacja pszenicy z codziennego jadłospisu skutkować może poprawą pamięci i koncentracji.
Dieta bez glutenu: Podstawowe zasady
Dieta bez glutenu musi przede wszystkim wykluczać pszenicę i inne zboża glutenowe. Dobrze też, by opierała się na składnikach niskoprzetworzonych, takich jak owoce, warzywa, oleje roślinne, orzechy, jaja, a także ryby i mięso - najlepiej pochodzące z hodowli ekologicznych. Stosując ten rodzaj żywienia należy pamiętać o dostarczaniu organizmowi dużej ilości wody mineralnej i innych płynów. Całkowite wykluczenie produktów pszennych z menu oznacza bezwzględny zakaz spożywania określonych rzeczy. Należą do nich między innymi: chleb, kasza manna, kuskus, bulgur, makaron.
Zobacz też: Dieta lniana: zdrowy sposób na odchudzanie i oczyszczanie organizmu. Zasady i efekty diety lnianej
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: gluten
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
5 nieoczywistych produktów spożywczych, które warto mieć w kuchni
Chyba każdy z nas na bieżąco uzupełnia zapasy takich artykułów spożywczych, jak mąka, jajka, mleko czy ziemniaki, bo możemy z nich w każdej chwili przygotować sycący posiłek. Istnieją jednak inne produkty, o których nie należy zapominać podczas większych zakupów. Dzięki nim w mig przygotujesz zdrowe i smaczne śniadanie czy przekąskę dla całej rodziny.
Uczulenie na gluten: Wiesz jak je rozpoznać?
Uczulenie na gluten, znane również jako nietolerancja glutenu, jest coraz powszechniejszym problemem zdrowotnym, dotykającym zarówno dzieci, jak i dorosłych. Gluten, będący białkiem roślinnym występującym w pszenicy, życie i jęczmieniu, może wywoływać różnego rodzaju objawy i dolegliwości. W tym artykule dowiesz się, jak rozpoznać uczulenie na gluten oraz jak sobie z nim radzić.
Co to są węglowodany proste?
Węglowodany są jednym z głównych składników naszej diety. Są one źródłem energii dla organizmu i pełnią wiele istotnych funkcji. Węglowodany można podzielić na dwa główne rodzaje: węglowodany proste i węglowodany złożone. W tym artykule skupimy się na węglowodanach prostych i omówimy, czym są, jakie są ich właściwości oraz jaką rolę odgrywają w naszej diecie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl