Reklama
zerowaste1
Zaopatrz się w wielorazowe torby na zakupy albo wiklinowe koszyki. Możesz też zabierać ze sobą plecak. Tak naprawdę nie ważne na co konkretnie się zdecydujesz bo najważniejsze jest to, żeby nie kupować jednorazowych foliówek.
Reklama
O ruchu zero waste słyszy się coraz częściej, jednak choć to hasło obija nam się o uszy, to niewiele osób wie co tak naprawdę oznacza. A chodzi tutaj przede wszystkim o to, aby wytwarzać jak najmniej śmieci nienadających się do recyklingu. Nie jest to sztuka łatwa i wymaga od nas zmiany przyzwyczajeń, ale jest to z całą pewnością gra warta świeczki, która pomaga dbać o środowisko. Dziś, mamy dla Ciebie aż 10 sposobów na to, by żyć w duchu zero waste.
Reklama
Zobacz kolejne zdjęcie: zerowaste1 - galeria zdjęć
Autor galerii: Olga Szarycka,
28 maja 2019Przejdź do artykułu
Czytaj więcej
Tak unikniesz wyrzucania nadmiaru jedzenia z lodówki. Prosty trik #zerowaste
Zwłaszcza latem i wiosną różne produkty spożywcze potrafią bardzo szybko tracić swoją przydatność do spożycia. Już po paru godzinach świeżo zakupione truskawki zaczynają pokrywać się pleśnią i przez to podczas ich wybierania połowę z nich trzeba odrzucić, a drugą połowę zjeść dosłownie natychmiast, bo w przeciwnym wypadku ona również trafia do kosza.
Co zrobić z resztkami jedzenia? Oto niezawodne pomysły dla każdej pani domu
Oszczędzanie nie polega wyłącznie na kupowaniu tanich produktów spożywczych i płaceniu jak najmniejszych pieniędzy na zakupach, ale i na kompletnym wykorzystywaniu tego, co zdążyło się już kupić i umieściło się już w szafach kuchennych, zamrażarce, chlebaku lub lodówce.
Zostało Ci jedzenie po Świętach? Zdziwisz się, co możesz zamrozić
Ciasta, mięsa, sałatki, zupa... Po Wielkanocy zostało na pewno mnóstwo pyszności. Co zrobić z jedzeniem po Świętach, żeby się nie zmarnowało? Sprawdź, jak to ogarnąć, żeby nie trzeba było niczego wyrzucać.
Jak mrozić pierogi, aby się nie zepsuły? #zerowaste
Pierogi przeważnie przygotowuje się w większej ilości, dlatego warto by było nauczyć się je prawidłowo mrozić, by ich nie marnować i móc po nie sięgnąć wtedy, gdy nie będzie czasu na szykowanie innego "normalnego" obiadu.
© 2024 ZaradnaKobieta.pl