Kobieta przygotowuje danie z resztek jedzenia
Canva.com

Co zrobić z resztkami jedzenia? Oto niezawodne pomysły dla każdej pani domu

Oszczędzanie nie polega wyłącznie na kupowaniu tanich produktów spożywczych i płaceniu jak najmniejszych pieniędzy na zakupach, ale i na kompletnym wykorzystywaniu tego, co zdążyło się już kupić i umieściło się już w szafach kuchennych, zamrażarce, chlebaku lub lodówce.
Reklama

Warto opanować pewne proste patenty na to, jak wykorzystać resztki jedzenia, by to jedzenie nigdy się nie marnowało i nie lądowało w koszu, bo to trochę tak, jak gdyby wyrzucało się do tego kosza ciężko zarobione pieniądze.

Zapiekanki z resztek

Idealne do wykorzystywania resztek żywności są zapiekanki. Można je przygotować absolutnie ze wszystkiego i zawsze wychodzą wprost fantastycznie, o ile tylko zostaną wymieszane z jajkiem, śmietaną lub jogurtem naturalnym (po prostu czymś kremowym i śmietanowym), a z wierzchu zasypie się je dużą ilością sera. Serem nie musi być wcale zwykła gouda, bo spokojnie można ją zastąpić serem pleśniowym, camembertem albo nawet resztką mozzarelli. Bazą zapiekanki staje się to, co zostało z obiadu z poprzedniego dnia albo kolacji - ugotowane już brokuły, makaron z zupy, ryż lub nawet przysmażone bądź upieczone mięso.

Reklama

Zapiekanka to doskonały obiad z resztek, ale jeśli ma się ochotę na coś mniej sycącego, co sprawdzi się w porze kolacyjnej albo nawet śniadaniowej, lepszym wyborem okaże się smażony omlet. Podstawą w tym daniu są jajka, które opcjonalnie można wymieszać z jakimiś przyprawami lub odrobiną mąki, a dodatkami dokładnie to, co chce się jak najszybciej zużyć. W wersji słonej mogą to być starszawe pieczarki lub powoli więdniejąca rukolą, a wariancie słodkim - podmiękłe jabłka albo bardzo dojrzałe, wręcz czarne banany. Omlet wychodzi dosłownie zawsze i to niezależnie od tego, co się do niego wrzuci. Jest to też jeden z tych posiłków, który można śmiało przełożyć do pojemnika i zjeść na zimno na uczelni lub w pracy, niekoniecznie nawet na ciepło.

Co zrobić ze starym chlebem?

Reklama

Ostatnią propozycja na to, jak wykorzystać resztki jedzenia, związana jest akurat z resztkami pieczywa, które w wielu domach stanowią jednak największy problem. Gdy chleb jest już mocno stwardniały i lekko podsuszony, ale wciąż nie przykrywa go żadna pleśń, można użyć go do zrobienia pysznych zapiekanek lub chrupiących tostów albo pokroić w mniejsze kawałki i zapiec w piekarniku bądź podsmażyć na suchej patelni, w ten sposób szykując przepyszne zapiekanki do zup i warzywnych kremów.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama