Reklama
czym zastąpić cukier
Biały cukier, można zastąpić brązowym i już będzie zdrowiej, ale tych zdrowszych zamienników jest znacznie więcej. Na przykład stewia, którą hoduje się w Ameryce Południowej. Stewia jest BARDZO słodka. Jakieś 200 do 300 razy bardziej niż biały cukier, a przy tym nie zawiera kalorii. Kusząca propozycja, prawda? Świetnie sprawdza się również ksylitol, który powstaje z brzozowej kory. Ksylitol zawiera kalorie, ale i tak ma ich w sobie o połowę mniej niż tradycyjny cukier. Ma też niższy indeks glikemiczny.
Reklama
Są ludzie, dla których słodki smak mógłby nie istnieć, ale nie brakuje też takich, którzy nie potrafią odmówić sobie słodkiej przyjemności. Mówi się jednak, że cukier to biała śmierć i niestety sporo w tym prawdy.
Reklama
Zobacz kolejne zdjęcie: czym zastąpić cukier - galeria zdjęć
Autor galerii: Olga Szarycka,
26 października 2019Przejdź do artykułu
Czytaj więcej
Syrop klonowy – skarb natury!
Jesteś ciekawa, jakie właściwości zdrowotne ma syrop klonowy? A może chciałabyś dowiedzieć się, jak rozpoznać oryginalny syrop klonowy? W tym artykule odpowiemy na te pytania i podzielimy się z Tobą cennymi informacjami na temat tego słodkiego i zdrowego dodatku do Twojej kuchni.
Syrop z agawy - zdrowszy od cukru!
W ostatnich latach syrop z agawy zyskał ogromną popularność wśród osób, które dbają o zdrową i ekologiczną żywność. Jest to naturalny słodzik otrzymywany z soku agawy, rośliny pochodzącej głównie z Meksyku. Syrop z agawy jest coraz częściej stosowany w przemyśle spożywczym jako alternatywa dla tradycyjnych słodzików, takich jak cukier czy syrop klonowy.
Zamiennik cukru - który wybrać?
Cukier jest powszechnie stosowany w wielu naszych ulubionych potrawach i napojach. Jednak, ze względu na negatywny wpływ na zdrowie, wiele osób poszukuje alternatyw, które mogą zastąpić cukier w ich diecie. W tym artykule przedstawimy Ci kilka zdrowych zamienników cukru, które mogą pomóc Ci osiągnąć zdrowszy styl życia.
Syrop z agawy – właściwości, zastosowanie, indeks glikemiczny. Zamiennik miodu
Syrop z agawy przez długi czas był uważany za zdrowy zamiennik zwykłego cukru. Ostatecznie okazało się, że nie do końca tak jest. Ma on dużo kalorii, ale jednocześnie posiada też niski indeks glikemiczny. Do czego można używać syropu z agawy i jakie ma właściwości?
© 2024 ZaradnaKobieta.pl