Co zrobić z jedzeniem, które zostaje po Świętach?
Przejdź do galerii zdjęć
Kończy się powoli nasze coroczne świętowanie. Jutro wrócimy do obowiązków i będziemy wyczekiwać Sylwestra, ale lodówki wciąż są pełne. Wszyscy przygotowaliśmy tyle jedzenia, że można by nim nakarmić pół wojska. Dwanaście potraw na wigilijnym stole to podstawa, ale chociaż to Święta rybne, to mięsożercy wciąż chętnie sięgają po potrawy mięsne. Dlatego zwykle gotujemy znacznie więcej, niż potrzeba.
Reklama
Kto to wszystko zje? Gotując, nie zastanawiamy się nad tym. A później jedzenie zostaje i żal je wyrzucić. Wcale nie trzeba tego robić. Co zrobić z jedzeniem po Świętach? Podpowiadamy!
Nie marnuj jedzenia!
Co tydzień wyrzuca się kilka kilogramów jedzenia i to na osobę. Tak dzieje się w każdym przeciętnym, polskim domu. Nie trudno się domyślić, że w związku z tym w Święta ta ilość wyrzucanego jedzenia drastycznie rośnie. Pomyśl, że nie każdy ma tyle szczęścia, co Ty. Powinniśmy umieć się dzielić, a niestety nie każdy to potrafi. Statystyki są zatrważające! Okazuje się, że Polacy znajdują się na samym szczycie piramidy, która mówi o krajach z Unii Europejskiej na potęgę marnujących jedzenie.
Nie tylko bezdomni są ubodzy
Wydaje nam się, że ludzi ubogich jest zaledwie garstka.
Że spotkać ich można jedynie na dworcu czy na ławce a parku albo w pustostanach. Ale to nieprawda. Ludzie ubodzy często starają się żyć normalnie. Mają wysprzątane mieszkania, są schludnie ubrani, dbają o higienę i nawet obchodzą Święta. Jednak gdy zasiadają przy wigilijnym stole, mają na nim tylko barszcz i pierogi - bo najtaniej. Może więc, zamiast wyrzucać jedzenie, które można "schować na później" pomóżmy potrzebującym! Co zrobić z jedzeniem, które zostanie po Świętach?
Zobacz też:
Jak poczuć magię Świąt?
Dlaczego warto jeść ryby? 3 przepisy na świąteczną rybkę!
Filmy na Święta – największe hity, które trzeba obejrzeć!
Reklama
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: jedzenie
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Zostało Ci jedzenie po Świętach? Zdziwisz się, co możesz zamrozić
Ciasta, mięsa, sałatki, zupa... Po Wielkanocy zostało na pewno mnóstwo pyszności. Co zrobić z jedzeniem po Świętach, żeby się nie zmarnowało? Sprawdź, jak to ogarnąć, żeby nie trzeba było niczego wyrzucać.
Kiełbasa wiejska - przepis na sprawdzoną domową kiełbasę swojską
Nie od dziś wiadomo, że Polska słynie z doskonałej swojskiej kiełbasy wiejskiej. Smak tego mięsnego wyrobu znany jest niemal na całym świecie. W sezonie letnim ciężko nam wyobrazić sobie grilla bez pysznej, aromatycznej kiełbaski. W czym tkwi jej sekret? Na to pytanie odpowiemy w artykule, a dodatkowo podpowiemy, jak przygotować własną wyborną swojską kiełbasę!
Wiosenna sałatka z jajkiem - przepis na sałatkę idealny na Wielkanoc
Wiosenna sałatka z jajkiem to potrawa nie tylko zdrowa i smaczna, ale też niezwykle kolorowa. Może stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu oraz pełnić rolę wyjątkowego przysmaku dla gości podczas wielkanocnego śniadania. Świeże warzywa, których użyjemy do przygotowania sałatki, to bezcenne źródło witamin i składników mineralnych, odpowiadających za dobre samopoczucie i odporność naszego organizmu.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl