Wiosenna sałatka z jajkiem - przepis na sałatkę idealny na Wielkanoc
(Aktualizacja: 04 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przejdź do galerii zdjęć
Wiosenna sałatka z jajkiem to potrawa nie tylko zdrowa i smaczna, ale też niezwykle kolorowa. Może stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu oraz pełnić rolę wyjątkowego przysmaku dla gości podczas wielkanocnego śniadania. Świeże warzywa, których użyjemy do przygotowania sałatki, to bezcenne źródło witamin i składników mineralnych, odpowiadających za dobre samopoczucie i odporność naszego organizmu.
Reklama
Wiosenna sałatka z jajkiem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych sałatek, które zwykle przygotowujemy z okazji Świąt Wielkanocnych. Jej przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu, można zabrać się za to nawet chwilę przed samym śniadaniem wielkanocnym. Potrawa idealnie sprawdzi się także jako świąteczna przystawka oraz forma lekkiego podwieczorku.
Wiosenna sałatka z jajkiem - przepis
Składniki:
1 główka sałaty lodowej
1 średniej wielkości czerwona papryka
1 średniej wielkości żółta papryka
korniszony (około 12 sztuk)
5 jajek ugotowanych na twardo
pęczek rzodkiewek
pęczek koperku
sól
pieprz
Sos:
3 łyżki stołowe majonezu
3 łyżki musztardy rosyjskiej
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta cukru
Przygotowanie:
Sałatę dokładnie umyj, osusz, a następnie porwij na drobne kawałki.
Papryki przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne. Opłucz pod zimną wodą i poszatkuj na cienkie paseczki. Korniszony podziel na dwie lub trzy części. Rzodkiewki pokrój w małe talarki. Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupki i podziel nożem na ćwiartki. Wszystkie składniki ułóż w średniej wielkości salaterce. W małej miseczce umieść składniki na sos i dokładnie je ze sobą wymieszaj. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę, na wierzchu posypując ją drobno pokrojonym świeżym koperkiem.
Zobacz też: Sałatka z tuńczykiem i awokado:przepis na fit sałatkę na każdą porę dnia
Reklama
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: sałatka wielkanoc
Wielkanocśniadanie wielkanocneprzepis na sałatkęświąteczna sałatkasałatka z jajkiemświąteczne potrawy
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Zostało Ci jedzenie po Świętach? Zdziwisz się, co możesz zamrozić
Ciasta, mięsa, sałatki, zupa... Po Wielkanocy zostało na pewno mnóstwo pyszności. Co zrobić z jedzeniem po Świętach, żeby się nie zmarnowało? Sprawdź, jak to ogarnąć, żeby nie trzeba było niczego wyrzucać.
Kolorowe, piękne i bez chemii. Tak nasze babcie farbowały jajka
Jeśli nie chcesz używać sztucznych barwników do malowania pisanek, sprawdź metody na farbowanie jajek naturalnie. To nic trudnego i spokojnie możesz wykorzystać produkty, które znajdują się w Twojej kuchni.
Oto sekret idealnie soczystej szynki pieczonej na Wielkanoc. Twoi goście będą w szoku
Domowa pieczona szynka bardzo dobrze sprawdza się w roli przystawki. Można pokroić ją na grube plastry i podać gościom przed głównym posiłkiem, by rozbudzić ich kubki smakowe i zwiększyć ich ochotę na coś porządnego i bardziej obiadowego.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl