Canva.com
Ciecierzyca - właściwości zdrowotne wartości odżywcze, kalorie
Ciecierzyca lub inaczej groch włoski ma wspaniałe właściwości. Jest świetnym produktem, gdy ktoś pragnie rozpocząć zdrowe odżywianie i zrzucić zbędne kilogramy. Jej spożywanie zapobiega między innymi zaparciom i pomaga w regulacji poziomu glukozy oraz cholesterolu we krwi. Wiadomo także, że jej regularne spożycie może zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych chorób.
Reklama
Co to jest ciecierzyca?
Ciecierzyca pospolita należy do rodziny, jakiej są roślin strączkowe. Można określić ją mianem tzw. superfood. Posiada bowiem bardzo wiele witamin oraz mikroskładników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jej regularnie spożycie m.in. poprawia trawienie, obniża zły cholesterol i poziom glukozy, poprawia pracę układu nerwowego i podnosi odporność. Pomaga nam też lepiej wyglądać — sprawia, że włosy, skóra i paznokcie prezentują się o wiele lepiej. Ciecierzyca na odchudzanie również może mieć ogromny wpływ. Być może kaloryczność ciecierzycy nie należy do najmniejszych, jednak jest lekkostrawna i dodatkowo poprawia trawienie, a także eliminuje zaparcia. Co więcej, dzięki dużej zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości na dłużej. Znaliście te właściwości ciecierzycy?zdjęcie ilustrujące/Canva
Cieciorka a ciecierzyca
Czy to jest to samo? Mimo że wiele osób tak myśli, okazuje się, że wcale nie! Obie należą do roślin bobowatych, ale są to dwa odrębne gatunki.Reklama
Jak ją ugotować?
Gotowanie ciecierzycy nie jest skomplikowane, ale proces ten należy rozpocząć już dzień wcześniej.Reklama
- Suche nasiona musisz namoczyć w zimnej wodzie. Wsyp je do dużego garnka i zalej tak, aby było nad nimi około 7 centymetrów wody.
- Kolejnego dnia zagotuj całość ze szczyptą soli. Gdy woda się zagotuje, przykryj, zmniejsz gaz i gotuj do miękkości przez 1,5 godziny.
zdjęcie ilustrujące/Canva
Sałatka z ciecierzycą
Ta sałatka jest świetna, jeśli zależy nam na tym, aby zjeść zdrowo, dietetycznie i smacznie.Reklama
- puszka ciecierzycy w zalewie lub 400 g namoczonej i ugotowanej
- 300 g piersi z kurczaka
- przyprawa Gyros
- olej do smażenia
- papryka
- czerwona cebula
- średni ogórek
- pęczek pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka musztardy
- 6 łyżek oliwy
- sól i pieprz do smaku
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Ciecierzyca w sosie curry - smaczne danie na obiad
Ciecierzyca w sosie curry to pyszne danie, które można przygotować w domu w prosty sposób. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na to danie, poradami dotyczącymi jego przygotowania oraz sugestiami dotyczącymi podawania. Przekonaj się, jak łatwo i smacznie można przyrządzić ciecierzycę w sosie curry!
Gulasz z ciecierzycy pełen białka i błonnika
Czy wiesz, że gulasz z ciecierzycy to nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe danie? Ciecierzyca jest bogata w białko roślinne, błonnik, witaminy i minerały, co czyni ją idealnym składnikiem zdrowej diety. Przygotowanie gulaszu z ciecierzycy jest proste i satysfakcjonujące. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na gulasz z ciecierzycy oraz kilkoma poradami, jak go podawać i jakie ma właściwości zdrowotne.
Pieczona ciecierzyca: HIT wśród przekąsek!
Ciecierzyca to roślina strączkowa, która jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa. Można ją wykorzystać w wielu różnych przepisach, a jednym z nich są chrupki z pieczonej ciecierzycy. To idealne danie na imprezę, które zaskoczy Twoich gości swoim wyjątkowym smakiem i chrupiącą konsystencją. W tym artykule przedstawiamy przepis na pieczoną ciecierzycę oraz podpowiadamy, jak ją podać i udzielamy kilku porad, aby Twoje chrupki z ciecierzycy były jeszcze smaczniejsze.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl