Seler naciowy - właściwości zdrowotne, uprawa, przepisy na sałatkę
(Aktualizacja: 25 marca 2022)
Do przeczytania w ok. 3 min.
Seler naciowy jest często niedocenianym warzywem. Ma ogrom składników cennych dla zdrowia. Dlatego nie powinno go zabraknąć w Twojej diecie. Wspomaga nie tylko prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale i wygląd. Wpływa bowiem korzystnie na skórę, a także i na sylwetkę.
Reklama
Seler naciowy — właściwości zdrowotne, wartości odżywcze
Seler naciowy jest przede wszystkim prawdziwą bombą witaminową. Znajdują się w nim tak cenne składniki, jak:- potas
- sód
- wapń
- magnez
- fosfor
- witamina C
- foliany
- witamina A
- beta-karoten
- cholina
- witamina E
- witamina B6
- foliany
- kwas pantotenowy
- witamina K
zdjęcie ilustrujące/Canva
Jak uprawiać seler naciowy?
Seler naciowy wymaga większej wilgotności powietrza niż seler korzeniowy. Glebę do uprawy selera naciowego powinno się zasilać nawozami potasowymi oraz azotowymi. Nie możesz natomiast wsadzać tego warzywa do ziemi świeżo wapnowanej lub takiej, w której wcześniej rósł seler korzeniowy. Nasiona selera naciowego wysiewaj od marca w szklarni. Ważne, aby temperatura utrzymywała się w okolicach 18 st. C. Po rozwinięciu dwóch liści przepikuj rozsadę w rozstawie około 5 cm x 5 cm.Reklama
Przepis na sałatkę obiadową
Surówka z selerem naciowym to jeden z najprostszych dodatków do obiadu, jakie możesz zrobić. Jest nie tylko pyszna, ale i bogata w cenne dla zdrowia substancje. Jak ją wykonać?- Umyj dokładnie selera i obierz jabłko oraz marchewkę.
- Selera pokrój na cieniutkie plasterki, a jabłko i marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Całość połącz i dodaj olej, sok z cytryny, a także sól oraz pieprz.
Koktajl z selera naciowego — przepis
Ten koktajl z selerem jest nie tylko pyszny, ale pełno w nim witamin i innych składników istotnych dla prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu. Składniki:- 1 jabłko
- 2 łodygi selera naciowego z natką
- kilka kropel soku z cytryny
- l łyżeczka miodu lub więcej
- 1 szklanka wody mineralnej
- Umyj jabłko i selera. Następnie obierz owoc. Oba składniki pokrój na mniejsze kawałki.
- Do blendera wlej wodę, sok z cytryny i dodaj miód. Następnie wrzuć jabłko i seler.
- Zmiksuj na gładką masę.
Reklama
zdjęcie ilustrujące/Canva
Seler naciowy - przeciwwskazania
Selera nie powinny w dużych ilościach spożywać osoby, które mają problemy z nerkami lub skłonność do kamicy nerkowej. Wszystko z powodu szczawianów, które mogą nasilić problem. Dlatego w ich przypadku dieta selerowa nie jest wskazana. Na co stawiacie w zbilansowanej diecie? Warto przekonać się także do regularnego picia wody, a także spożywania czosnku niedźwiedziego i soku z buraka jako naturalnych probiotyków.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
seler naciowy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl