Deser z tapioki

Deser z tapioki – przepisy na szybki deser z kaszy z manioku

Deser z tapioki jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Dostarcza bowiem organizmowi wielu witamin i składników odżywczych. Co więcej, świetnie sprawdzi się, kiedy osoba dbająca o linię, ma ochotę na coś słodkiego, ale nietuczącego. Pyszności na bazie tapioki są też niskokaloryczne.
Reklama

Tapioka (kasza z manioku) – co to jest?

Tapioka jest to wytwarzana z manioku (rodzaj egzotycznej rośliny) mączka czy też produkt skrobiowy. Uzyskuje się ją poprzez zmielenie bulwy. Pamiętaj, że bulwy manioku można jeść wyłącznie po ugotowaniu, ponieważ zawierają trujący związek o nazwie manihotoksyna. Tapioki używa się najczęściej do zagęszczania musów, kisieli, puddingów czy sosów lub jako podstawę deseru. Zdarza się, że wykorzystuje się ją również jako zamiennik tradycyjnej mąki. Warto dodać, że mączka z manioku jest źródłem witamin oraz minerałów. Możemy w niej znaleźć np. witaminy - B1, B2, B6, C, PP, a także żelazo, wapń, cynk, fosfor, magnez oraz potas. Ten produkt skrobiowy nie jest też bardzo kaloryczny. W 100 g ugotowanej tapioki mieści się zaledwie 159 kalorii.

Deser z tapioki z mango – przepis

Ten deser jest nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy. W dodatku jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Reklama
Składniki
  • 800 ml mleka kokosowego
  • 250 g tapioki (perełki)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 dojrzałe owoce mango
Przygotowanie Do garnka wlej mleko i zagotuj. Dodaj tapiokę. Gotuj na małym ogniu około 25 minut. Musisz często mieszać, aby perełki tapioki nie przywarły do dna. Kiedy tapioka stanie się szklista, dodaj syrop klonowy i dokładnie wymieszaj. Poczekaj do ostygnięcia. Obierz mango i zmiksuj na gładki mus. Tapiokę z mlekiem kokosowym przelej do miseczek i polej musem. Włóż do lodówki. Po ochłodzeniu dodatkowo zgęstnieje.
tapioka z musem z mango w dużym słoiku, który stoi na drewnianej desce na czarnym tle
zdjęcie ilustrujące/Canva

Jak zrobić pudding z tapioki?

Czekoladowy pudding z tapioki zadowoli kubki smakowe nawet najbardziej wybrednego łasucha.
Reklama
Jego głębia i wyraźny smak to po prostu poezja! Składniki
  • 1/4 szklanki tapioki
  • 400 ml mleka kokosowego
  • kawałek laski wanilii
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • banan
Przygotowanie W rondelku zagotuj mleko kokosowe i dosyp tapiokę. Całość zagotuj, co chwilę mieszając. Skręć na najmniejszy płomień, dodaj wanilię oraz syrop klonowy i gotuj jeszcze przez 20 minut. Nie przestawaj mieszać, aby tapioka nie przywarła do dna i całość miała kremową konsystencję. Tapioka jest gotowa, kiedy robi się szklista. Na koniec do ugotowanego puddingu dodaj 4 kostki gorzkiej czekolady i energicznie wymieszaj. Podawaj z pokrojonym bananem. Który deser skradł Twoje serce?
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama