Bogracz – przepis tradycyjny. Węgierski bogracz z kluseczkami
Bogracz jest węgierską zupą gulaszową. Przygotowuje się ją przede wszystkim z mięsa wołowego, ziemniaków i papryki. Są też wersje, w których dodaje się do niej kluseczki lub makaron. Ten gulasz będzie idealny na sezon jesienno-zimowy. Z pewnością posmakuje nie tylko Węgrom!
Reklama
Bogracz – przepis tradycyjny
Tradycyjny przepis na bogracz pochodzi z Węgier. Jest to rodzaj gulaszowej zupy, której nazwa pochodzi od kociołka, w którym ją przygotowywano. Każdy, kto lubi wyraziste smaki, będzie tym daniem zachwycony. Składniki- 1 kilogram wołowiny
- 300 gramów czerwonej cebuli
- czerwona papryka
- żółta papryka
- 4 ząbki czosnku
- 100 gramów smalcu
- litr wody
- kminek
- Opłucz wołowinę pod zimną wodą, następnie osusz ręcznikiem i pokrój w kostkę
- Cebulę i paprykę również pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj
- W rondlu rozpuść smalec i zrumień na nim mięso. Później dodaj paprykę, cebulę oraz czosnek. Na koniec dopraw kminkiem
- Do podsmażonych składników dodaj przyprawę do gulaszu i zalej wodą. Całość mieszaj do zagotowania. Następnie przykryj i duś na małym ogniu do zmięknięcia
zdjęcie ilustrujące/Canva
Przepis na bogracz z kluseczkami
Bogracz z kluseczkami jest zupełnie inny od wersji podstawowej.Reklama
Reklama
- 600 gramów mięsa wołowego bez kości
- litr wody
- 3 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 1,5 cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 dużej marchewki
- 4 ziemniaki
- 3 pomidory
- 2,5 łyżki słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka kminku
- 100 gramów smalcu
- sól i pieprz do smaku
- 100 gramów mąka pszenna
- 4 łyżki wody
- łyżeczka natki pietruszki
- szczypta soli
- Opłucz mięso i pokrój w dużą kostkę. Dopraw słodką papryką. Sparz pomidory i zdejmij skórkę. Pozbądź się nasion i pokrój w kostkę
- Cebulę, paprykę i ziemniaki także pokrój w dużą kostkę, a marchewki w pół krążki
- W rondlu roztop smalec i podsmaż cebulę oraz odrobinę słodkiej papryki w proszku. Następnie wrzuć mięso. Dolej odrobinę wody i duś przez chwilę
- Dodaj warzywa (oprócz ziemniaka) i wyciśnij ząbki czosnku. Przesmaż przez moment, następnie zalej litrem wody. Zagotuj i przykryj. Gotuj na małym ogniu do zmięknięcia mięsa. Wrzuć ziemniaki i gotuj jeszcze przez chwilę
- Do jeszcze gotującej się zupy wrzuć kluski. Dopraw do smaku
Reklama
Reklama
Strogonow a bogracz – różnica
Obie te zupy gulaszowe przyrządza się w podobny sposób. Jednak podstawową różnicą są kiszone ogórki, które dodaje się do strogonowa. Kolejną rzeczą jest to, że w strogonowie nie znajdziemy klusek, a ziemniaki. Co więcej, do strogonowa często dodaje się wieprzowinę, z kolei do bogracza zawsze wołowinę.Z czym podawać bogracz?
Taką zupę gulaszową, jak bogracz, podaje się zazwyczaj w specjalnie do tego przeznaczonym kociołku. Dopiero z niego gulasz rozlewamy do mniejszych miseczek. Bogracz podajemy z lanymi kluseczkami, czy też wcześniej zrobionymi kluskami. Można także serwować z białym chlebem. W czasie przyjęcia warto podać z nim także kieliszek białego węgierskiego wina.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Jak zrobić kluski kładzione?
Kluski kładzione to pyszne i pożywne danie, które może stanowić doskonały dodatek do innych dań lub być spożywane samodzielnie. Zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają smak tych puszystych klusek. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować kluski kładzione łyżką, podpowiadamy Ci prosty przepis!
Zupa rybna z karpia: Jak ją przygotować?
Święta Bożego Narodzenia to czas, który kojarzy nam się z rodziną, tradycją i pysznym jedzeniem. Jednym z najbardziej kultowych dań wigilijnych jest zupa rybna z karpia. Ta aromatyczna i pełna smaku zupa jest nieodłącznym elementem polskiej wigilijnej kolacji. Dziś podzielę się z Wami tradycyjnym przepisem na tę wyjątkową zupę oraz kilkoma poradami, jak ją podać i przygotować.
Domowy rosół z kury - przepis na tradycyjny bulion
Czy jest coś bardziej rozgrzewającego i kojącego niż aromatyczny domowy rosół z kury? Ten tradycyjny polski przepis jest nie tylko pyszny, ale również bogaty w składniki odżywcze i ma wiele właściwości zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować doskonały rosół z kury, jakie ma korzyści dla zdrowia i jak go podać. Przeczytaj dalej, aby odkryć tajniki tego wyjątkowego dania!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl