kartacze

Kartacze z mięsem – przepis. Jak zrobić tradycyjne kartacze (cepeliny)?

Kartacze są jedną z najpopularniejszych potraw regionalnych w Polsce wschodniej, natomiast na Litwie uchodzą za tradycyjne danie narodowe. Wyglądem przypominają większe pyzy i tak samo przygotowuje się je z ciasta ziemniaczanego. Cepeliny Litewskie to stała pozycja tradycyjnej kuchni głównie na Podlasiu, Suwalszczyźnie oraz Mazurach. Nadziewana mięsnym farszem i okraszona skwarkami z boczku potrawa, doskonale wpisuje się w powszechne upodobania smakowe. Jest także bardzo łatwa w przygotowaniu. Jak zatem zrobić prawdziwe kartacze?
Reklama

Kartacze z mięsem mielonym – tradycyjny przepis

Proste i przede wszystkim smaczne danie – tak w skrócie można by opisać kartacze zwane również jako cepeliny. Smakiem i wyglądem przypominają pyzy lub knedle. Ziemniaczane kluski z nadzieniem dostępne są praktycznie w każdej restauracji na Litwie, gdyż są powiązane z tym krajem wieloletnią tradycją. Przepis na kartacze to także idealne wyjście z sytuacji, gdy kończą Ci się pomysły na obiad. Ta tradycyjna litewska potrawa doskonale sprawdzi się jako urozmaicenie rodzinnego jadłospisu. Smaczne, sycące i niezwykle aromatyczne cepeliny zaskoczą nawet smakoszy z najbardziej wrażliwym podniebieniem. Tym bardziej, iż ziemniaki w Polsce cieszą się olbrzymią popularnością.
młode ziemniaki w koszyku na drewnianym blacie
canva.com

Składniki na kartacze z mięsem

  • 1,5 kilograma ziemniaków
  • 0,5 kilograma mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego
  • 3 jajka
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 duża cebula, 4 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek
  • kartacze litewskie w sosie
    canva.com

    Przygotowanie tradycyjnych kartaczy

    1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie ziemniaków, które w tym przepisie jest dość nietypowe. Umyte i obrane warzywa podziel na dwie części. Pierwszą z nich ugotuj i przeciśnij przez praskę lub zgnieć przy użyciu tłuczka. Drugą natomiast zetrzyj na drobnych oczkach tarki i dokładnie przeciśnij przez gazę lub bawełnianą ściereczkę celem pozbycia się nadmiaru wody – przecedź ją do osobnej miski
    2. Następnie odczekaj aż z wody z ziemniaków wytrąci się skrobia. Gdy to nastąpi, wodę z powierzchni naczynia delikatnie wylej do zlewu
    3. Ciasto na kartacze powstanie z połączenia przygotowanych wcześniej surowych oraz ugotowanych ziemniaków, dwóch jajek, przypraw i mąki ziemniaczanej. Wszystkie wymienione składniki dodaj do miski i dokładnie wyrabiaj do momentu uzyskania ciągnącego się ciasta. Masa nie powinna się kruszyć
    4. Przygotowanie farszu do cepelinów zacznij od przełożenia mięsa mielonego do miski razem z jajkiem, pieprzem, solą oraz majerankiem, który wzbogaci potrawę niesamowitym aromatem. Wszystko dokładnie wymieszaj
    5. Na rozgrzaną patelnie dodaj łyżkę masła i podsmaż na nim pokrojone w drobną kostkę cebulę oraz czosnek, a następnie dodaj ją do przygotowanego farszu i ponownie dokładnie wymieszaj
    6. Z kawałków ciasta na kartacze formuj grubsze, lecz rozpłaszczone placki i nakładaj na nie porcję (1 łyżkę) farszu. Następnie zawiń kluskę w podłużny rulon w taki sposób, by nadzienie nie wyciekło podczas gotowania
    7. Gotowanie kartaczy ziemniaczanych w lekko osolonej wodzie nie powinno trwać dłużej niż 5 minut
    Smacznego!
    Reklama
    Autor - Olga Szarycka
    Autor:
    |
    redaktor zaradnakobieta.pl
    o.szarycka@zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Google news icon
    Obserwuj nas na
    Google news icon
    Udostępnij artykuł
    Reklama
    Reklama
    Reklama