Tarta z rabarbarem – przepis na szybkie ciasto rabarbarowe z bezą i kruszonką
Tarta z rabarbarem i bezą to deser, którym nie możemy delektować się cały rok. Dlatego warto korzystać z sezonu rabarbarowego, ile tylko się da. Chcesz wiedzieć, jak przygotować ten pyszny słodko-kwaśny deser z delikatną pianką na wierzchu? Nasz przepis jest najlepszy!
Reklama
Tarta z rabarbarem i bezą — przepis na ciasto
Tarta z rabarbarem i bezą to połączenie wszystkiego, co najlepsze — kruchego ciasta, delikatnego, kwaskowatego musu, a na wierzchu słodziutkiej pianki. Czego można chcieć więcej? Składniki na ciasto- 250 g mąki pszennej
- 50 ml zimnego mleka
- 125 g masła
- żółtko
- łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- fasola sucha jaś lub ryż (do obciążenia ciasta)
Składniki na tartę z rabarbarem
Idealny spód to nie wszystko. Warto stworzyć też aksamitny słodko-kwaśny mus. Jakich składników do niego potrzebujesz? Składniki na mus- około 700 g rabarbaru
- 8 łyżek cukru
- łyżka soku z cytryny
Reklama
- 100 g cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 białka — pamiętaj, że muszą mieć temperaturę pokojową
zdjęcie ilustrujące/Canva
Tarta z rabarbarem – przygotowanie
Reklama
Reklama
Reklama
Kruszonka – przepis na posypkę do ciasta
Kruszonkę przygotowuje się w 5 minut. I całe szczęście! Przecież wielu nie wyobraża sobie bez niej niektórych ciast czy innych przysmaków. Jak przygotować kruszonkę? Składniki- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Muffinki bananowe, które rozpływają się w ustach
Masz zbyt dojrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - muffinki bananowe! To nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca. W dodatku, ich przygotowanie jest bardzo proste. Przekonaj się, jak zrobić te wilgotne, bananowe cuda, które rozpływają się w ustach!
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Semla - szwedzki HIT!
Semla, znane również jako hetvägg, to tradycyjne szwedzkie ciastko z bułki pszennej, wypełnione masą migdałową i bitą śmietaną. Jest to deser, który jest szczególnie popularny w okresie tłustego wtorku (fettisdag), kiedy to Szwedzi zamiast pączków spożywają semle. Historia semli sięga wieków, a jej smak i wygląd przyciągają wielu smakoszy na całym świecie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl