tarta z rabarbarem

Tarta z rabarbarem – przepis na szybkie ciasto rabarbarowe z bezą i kruszonką

Tarta z rabarbarem i bezą to deser, którym nie możemy delektować się cały rok. Dlatego warto korzystać z sezonu rabarbarowego, ile tylko się da. Chcesz wiedzieć, jak przygotować ten pyszny słodko-kwaśny deser z delikatną pianką na wierzchu? Nasz przepis jest najlepszy!
Reklama

Tarta z rabarbarem i bezą — przepis na ciasto

Tarta z rabarbarem i bezą to połączenie wszystkiego, co najlepsze — kruchego ciasta, delikatnego, kwaskowatego musu, a na wierzchu słodziutkiej pianki. Czego można chcieć więcej? Składniki na ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 ml zimnego mleka
  • 125 g masła
  • żółtko
  • łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • fasola sucha jaś lub ryż (do obciążenia ciasta)

Składniki na tartę z rabarbarem

Idealny spód to nie wszystko. Warto stworzyć też aksamitny słodko-kwaśny mus. Jakich składników do niego potrzebujesz? Składniki na mus
  • około 700 g rabarbaru
  • 8 łyżek cukru
  • łyżka soku z cytryny
Oczywiście nie możemy zapomnieć o bezie.
Reklama
Do jej przygotowania też będziesz potrzebować kilku komponentów. Składniki na bezę
  • 100 g cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 białka — pamiętaj, że muszą mieć temperaturę pokojową
zbliżenie na rabarbar
zdjęcie ilustrujące/Canva

Tarta z rabarbarem – przygotowanie

Reklama
Do miski wsyp mąkę, sól oraz cukier puder, następnie dodaj pokrojone masło. Ciasto wyrabiaj dłonią. Po chwili dodaj żółtko i zmiksuj mikserem (spiralnymi końcówkami). W czasie miksowania dolewaj po troszkę mleka. Po pewnym czasie ciasto powinno zacząć łączyć się w całość. Gdy tak się stanie, uformuj z niego kulę i owiń ją folią spożywczą. Włóż do lodówki na 40 minut. Umyj i oczyść rabarbar. Pokrój go na kawałki i wrzuć do głębokiego rondelka. Dosyp cukier i dodaj sok z cytryny. Jeśli będzie to konieczne, dolej łyżkę wody. Całość gotuj przez około 25 minut, aż rabarbar się rozgotuje i nadzienie do tarty zgęstnieje. Pamiętaj, aby często mieszać, bo może się przypalić. Piekarnik rozgrzej do 190 st.C. Gdy już to zrobisz, rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty.
Reklama
Nie zapomnij ponakłuwać go widelcem. Następnie przykryj je papierem do pieczenia i rozsyp na nim ryż lub fasolę. Piecz przez 15 minut, po czym zdejmij papier z obciążeniem. Ponownie włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz kolejne 15 minut. W tym czasie białka ubij na sztywno i powoli dodawaj po łyżce cukru. Pamiętaj, że piana musi być po pierwsze gładka i po drugie bez jakichkolwiek grudek. Na sam koniec ubijania wsyp mąkę ziemniaczaną. Wyjmij spód z piekarnika i zmniejsz w nim temperaturę o 10 st.C. Na kruche ciasto przełóż mus rabarbarowy i rozsmaruj na nim pianę z białek. Włóż do piekarnika na około 25 minut.
Reklama
Nie wyjmuj tarty od razu. Studź ją przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Kruszonka – przepis na posypkę do ciasta

Kruszonkę przygotowuje się w 5 minut. I całe szczęście! Przecież wielu nie wyobraża sobie bez niej niektórych ciast czy innych przysmaków. Jak przygotować kruszonkę? Składniki
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
Przygotowanie Na stolnicę przesiej mąkę. Następnie posyp ją cukrem i dodaj masło pokrojone w kostkę. Zagnieć jednolite ciasto. Następnie włóż je na godzinę do lodówki. Po tym czasie jest już gotowe. Oczywiście możesz podawać z ulubioną kawą!
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama