Canva.com
Nalewka z aronii – przepis na leczniczą nalewkę na spirytusie
Nalewka z aronii to bezsprzecznie jedna z najsmaczniejszych nalewek, którymi warto uzupełnić spiżarnie tuż przed sezonem jesienno-zimowym. Łatwa w przygotowaniu i przede wszystkim zdrowa nalewka posiadająca wiele leczniczych właściwości. Przetwory z aroni są naturalnym lekarstwem zapobiegającym chorobom takim jaj nadciśnienie czy miażdżyca. Przepis na aroniówkę możesz modyfikować do woli dodając do niej inne zdrowe owoce.
Reklama
Nalewka z aronii – przepis na aroniówkę ze świeżych owoców
Domowe owocowe nalewki (malinówka, pigwówka, wiśniówka) to nie tylko uzupełnienie towarzyskich spotkań w gronie najbliższych przyjaciół lub rodziny, ale i istotne wsparcie w jesienno-zimowej profilaktyce dbania o odporność. Zbiór owoców aronii zaczyna się w połowie sierpnia i trwa mniej więcej do trzeciego tygodnia września. To więc odpowiedni czas na przygotowanie aroniówki, która będzie gotowa do spożycia w ciągu kilku tygodni. Dobrą informacją jest też oczywiście to, iż nalewka aroniowa może być przygotowana z mrożonych owoców.canva.com
Lecznicza nalewka na spirytusie – składniki
Tradycyjna nalewka z aronii – przygotowanie
- Świeże owoce aronii opłucz w zimnej wodzie, a następnie wsyp je do szklanego naczynia lub woreczka i umieść w zamrażalniku na minimum 12 godzin. Zamrożone owoce przełóż do garnka i zalej jedną szklanką wody
- Nakryte pokrywką naczynie zagotuj na średnim ogniu, a następnie zmniejsz go do minimum i pozostaw na ok. 25 minut. Postaraj się co jakiś czas przemieszać zawartość garnka, by owoce aronii nie uległy przypaleniu
- Zagotowany wywar z owoców należy odstawić w chłodne miejsce do czasu całkowitego wystygnięcia. Następnym krokiem jest oddzielenie soku od rozgotowanych owoców - do tego celu najlepiej użyć drobnego sitka lub gazy. Otrzymaną ciecz odstaw na bok, a do owocowej pulpy zetrzyj średni korzeń imbiru, dodaj cukier (0,5-1,0 kg) i trzy szklanki letniej wody
- Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i postaw na płomień średniej wielkości. Gdy owoce ponownie się zagotują, zmniejsz moc palnika i pozwól zawartości naczynia delikatnie bulgotać. Gdy wszystkie kryształki cukru się rozpuszczą, a syrop stanie się jeszcze bardziej gęsty, zdejmij naczynie z kuchenki i odstaw do całkowitego ostygnięcia
- Letni syrop z aronii i cukru należy znów przecedzić przez sitko lub gazę. Oddzielony od resztek owoców gęsty ekstrakt połącz z przygotowanym wcześniej sokiem z aronii. Do mieszanki wyciśnij sok z jednej cytryny i wlej pół litra spirytusu ratyfikowanego 95%. Roztwór bardzo dokładnie wymieszaj, przelej do butelek i odstaw do leżakowania w chłodne ciemne miejsce. Nalewka z aronii będzie gotowa do spożycia za ok. 3-4 miesiące, jednak minimalny czas odpoczynku to zaledwie 5 tygodni. Oczywiście im dłuższe leżakowanie, tym bardziej intensywny smak i aromat
canva.com
Nalewka z aronii – na co pomaga
Dzięki właściwościom przeciwutleniającym owoców aronii regularne spożywanie nalewki wspomoże organizm między innymi w:Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Rabarbarówka, czyli lecznicza nalewka z rabarbaru. W czym może nam pomóc?
Rabarbar to wieloletnia roślina zielna z rodziny Polygonaceae, pochodząca z Syberii i Azji Środkowej. Liście rabarbaru są używane do wytwarzania nalewki leczniczej, która tradycyjnie była stosowana w leczeniu kolki, biegunki i czerwonki. W tradycyjnej medycynie chińskiej rabarbar łączy się z innymi ziołami w leczeniu astmy, wysokiego ciśnienia krwi i zapalenia wątroby.
Sałatka z kaszą bulgur – przepis na sałatkę z tuńczykiem lub z fetą
Sałatka z kaszą bulgur to świetny sposób na urozmaicenie menu imprezowych przekąsek, ale i również pomysł na szybki obiad. Dania z kaszy bulgur to przede wszystkim wysoka zawartość błonnika oraz wielu cennych składników odżywczych i minerałów. Przepis na sałatkę z kaszy możesz modyfikować bez końca w zależności od tego, na co masz ochotę lub co znalazłaś w lodówce.
Zupa ogórkowa – przepis na zupę ogórkową z ryżem lub ziemniakami
Zupa ogórkowa to bezsprzecznie jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Przygotowywana na bazie bulionu mięsnego lub warzywnego sprawdza się jako danie obiadowe w chłodne jesienne wieczory. Najczęściej spotykane sposoby podania to ogórkowa z ryżem lub z ziemniakami. Jednak w niektórych rejonach kraju serwuje się ją także z makaronem. Wyjaśniamy jak zrobić tradycyjną zupę ogórkową z kiszonych ogórków.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl