Zupa ogórkowa – przepis na zupę ogórkową z ryżem lub ziemniakami
Zupa ogórkowa to bezsprzecznie jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Przygotowywana na bazie bulionu mięsnego lub warzywnego sprawdza się jako danie obiadowe w chłodne jesienne wieczory. Najczęściej spotykane sposoby podania to ogórkowa z ryżem lub z ziemniakami. Jednak w niektórych rejonach kraju serwuje się ją także z makaronem. Wyjaśniamy jak zrobić tradycyjną zupę ogórkową z kiszonych ogórków.
Reklama
Zupa ogórkowa z ryżem
Składniki na zupę ogórkową z ryżem:- Skrzydełka lub inne mięso, którego używasz dokładnie umyj, a następnie włóż do garnka i zalej wodą (ok. 2,5-3 litry). Zawartość naczynia zagotuj i usuń z powierzchni wody wszystkie zanieczyszczenia powstałe w wyniku gotowania mięsa. Przykręć płomień i dodaj do garnka sól, pieprz, 4 ziarnka ziela angielskiego i 3 liście laurowe. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez ok. jedną godzinę
- Na dużej patelni rozpuść dwie łyżki masła i podsmaż pokrojone według własnych preferencji warzywa (bez ogórków kiszonych). Powinny być lekko przyrumienione, gdyż nada to potrawie całkiem ciekawe walory smakowe
- Po godzinie powolnego gotowania mięsnego wywaru mięso należy wyciągnąć, natomiast do bulionu wrzucić podsmażone na maśle warzywa i ponownie gotować przez 15-20 minut
- Po tym czasie przyszła pora na dodanie ryżu i dalsze gotowanie do momentu aż ziarenka staną się miękkie (zazwyczaj ok. 10-12 minut). Warto mieszać od czasu do czasu zawartość garnka, aby nic się nie przypaliło
- Ostatnim etapem gotowania zupy ogórkowej jest dodanie startych na grubych oczkach ogórków kiszonych. Jeśli chcesz, żeby zupa była bardziej kwaśna, to wlej do niej jedną szklankę wody z ogórków. Całość dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj. Wyłącz płomień, a następnie dodaj śmietankę drobno posiekany koperek i kawałki mięsa obrane ze skrzydełek.
canva.com
Zupa ogórkowa z ziemniakami
Zamiast ryżu możesz dodać do zupy zarówno ziemniaki, jak i makaron.Reklama
Jak dodać śmietanę do zupy?
Dodawanie śmietany bezpośrednio do gorącej zupy nie jest najlepszym pomysłem, gdyż może to doprowadzić do jej zważenia. Najlepszym sposobem jest odczekanie aż zupa nieco wystygnie. Śmietanę najpierw dodaj do szklanki, a następnie wlej do niej trochę zupy i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej cieczy. Teraz możesz bezpiecznie wlać śmietanę do garnka z zupą.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Jak zrobić kluski kładzione?
Kluski kładzione to pyszne i pożywne danie, które może stanowić doskonały dodatek do innych dań lub być spożywane samodzielnie. Zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają smak tych puszystych klusek. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować kluski kładzione łyżką, podpowiadamy Ci prosty przepis!
Zupa rybna z karpia: Jak ją przygotować?
Święta Bożego Narodzenia to czas, który kojarzy nam się z rodziną, tradycją i pysznym jedzeniem. Jednym z najbardziej kultowych dań wigilijnych jest zupa rybna z karpia. Ta aromatyczna i pełna smaku zupa jest nieodłącznym elementem polskiej wigilijnej kolacji. Dziś podzielę się z Wami tradycyjnym przepisem na tę wyjątkową zupę oraz kilkoma poradami, jak ją podać i przygotować.
Domowy rosół z kury - przepis na tradycyjny bulion
Czy jest coś bardziej rozgrzewającego i kojącego niż aromatyczny domowy rosół z kury? Ten tradycyjny polski przepis jest nie tylko pyszny, ale również bogaty w składniki odżywcze i ma wiele właściwości zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować doskonały rosół z kury, jakie ma korzyści dla zdrowia i jak go podać. Przeczytaj dalej, aby odkryć tajniki tego wyjątkowego dania!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl