Kapusta zasmażana – przepis na białą kapustę z boczkiem do obiadu
Kapusta zasmażana to znakomity dodatek do obiadu zwłaszcza w okresie letnim, gdy możemy sobie pozwolić wykorzystanie młodej kapusty. Mocno utożsamiana z polską kuchnią i idealnie pasująca do wielu tradycyjnych dań. Kapusta zasmażana do schabowego to jedna z najbardziej klasycznych pozycji, która dla wielu jest niepodważalnym symbolem niedzielnych obiadów u babci. Zobacz jak przygotować białą kapustę zasmażaną z boczkiem.
Reklama
Kapusta zasmażana kiszona – przepis tradycyjny
Kiszona kapusta zasmażana jest bezsprzecznie jednym z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Doskonale komponuje się praktycznie z każdym rodzajem mięs, lecz dla większości najlepszym sposobem podania jest serwowanie jej z tradycyjnym kotletem schabowym. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby smażona kapusta gościła na talerzu z daniami bezmięsnymi takimi jak kotlety z kalafiora czy kotlety z cukinii.Składniki na kiszoną kapustę zasmażaną z boczkiem
canva.com
Jak zrobić domową kapustę zasmażaną – sposób przygotowania
- Kiszona kapusta musi być odsączona z nadmiaru płynu. Następnie należy ją posiekać, lecz niezbyt cienko
- Pokrojoną kapustę wrzuć do garnka, zalej wrzątkiem i zagotuj, a następnie od czasu do czasu mieszając gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut. W międzyczasie dodaj sól, pieprz, cukier, liście laurowe, ziele angielskie
- Na rozgrzaną patelnię dodaj połowę potrzebnej porcji masła i drobno posiekane dwie duże cebule. Podsmażaj do momentu aż cebula uzyska złocisty kolor, a następnie dodaj ją do ugotowanej kapusty
- Na suchej patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek i również dodaj go do garnka z kapustą
- Resztę masła rozpuść na patelni, zmniejsz ognień i dodaj dwie łyżki mąki pszennej. Całość energicznie wymieszaj, aby nie pozostawić mącznych grudek. Zasmażka musi mieć lekko kremową konsystencję. Dodaj ją do kapusty i wszystko ze sobą bardzo dokładnie wymieszaj podgrzewając na średnim płomieniu przez ok. 10 minut
Młoda kapusta zasmażana
W okresie letnim warto korzystać ze świeżych warzyw i owoców.Reklama
Reklama
canva.com
Składniki na młodą kapustę zasmażaną
Sposób przygotowania młodej kapusty
Kapustę należy obrać z wierzchnich liści i drobno poszatkować.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Puree z bobu: Podkręć klasykę!
Puree z bobu to pyszne danie, które można przygotować w prosty sposób. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnych puree z ziemniaków. Bób jest bogaty w składniki odżywcze i białko roślinne, dlatego warto włączyć go do swojej diety. W tym artykule przedstawimy przepis na puree z bobu, podpowiemy jak je podawać oraz podzielimy się kilkoma poradami.
Ćwikła: Tradycyjny przepis
Ćwikła to tradycyjny polski przetwór, który doskonale komponuje się z wieloma potrawami. Jej charakterystyczny smak i intensywna barwa sprawiają, że jest nie tylko pysznym dodatkiem, ale także ozdobą na naszych talerzach. W tym artykule podzielimy się przepisem na domową ćwikłę z chrzanem, która z pewnością zachwyci Was swoim smakiem i aromatem.
Pyszna kiszona kapusta. Babcia zdradziła mi sekretny przepis
Kiszona kapusta to nie tylko popularne danie w polskiej kuchni, ale również źródło wielu cennych składników odżywczych. Dzięki fermentacji mlecznokwasowej, kiszona kapusta jest bogata w probiotyki, które wspierają zdrowie układu pokarmowego. Oto sekretny przepis od babci na wyjątkowo smaczną kiszoną kapustę.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl