Tarta z malinami – przepis na szybki deser z mascarpone lub budyniem
(Aktualizacja: 03 marca 2022)
Do przeczytania w ok. 3 min.
Tarta z malinami to doskonały pomysł na szybki deser z owocami, który sprawdzi się idealnie na przyjęciu urodzinowym, rodzinnym obiedzie czy randce w domu. Ciasto nie tylko wspaniale smakuje, ale świetnie wygląda. Kruchy spód i pyszny krem to genialne połączenie! Zdradzamy najlepszy przepis na ciasto z malinami.
Reklama
Tarta z malinami – pomysł na szybki deser
Na pewno wiele razy miałaś ten problem: chcesz przygotować pyszny deser z mascarpone, ale i taki, który nie zajmie Ci dużo czasu, ale z całą pewnością zasmakuje każdemu. Śpieszymy z pomocą! Tarta z malinami to ciasto idealne na urodziny, popołudniowe spotkanie z rodziną czy randkę z mężem.canva.com
Tarta malinowa – składniki
Składniki na kruche ciasto:Tarta z malinami i mascarpone – sposób przygotowania
- Formę o średnicy 24 cm wysmarkuj dokładnie masłem - niech będzie go dużo! Przesiej mąkę do osobnego naczynia, po chwili wrzuć masło. Oczywiście najlepiej sprawdzi się takie, które wcześniej pokroisz na kawałki. Do tego sól i cukier. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą noża lub ręki. Następnie dodaj jajko. Znów zacznij łączyć składniki. Bez problemu możesz użyć do tego dłoni. Ciasto powinnaś uformować w kulę i lekko ją rozgnieść, po czym włożyć na godzinę do lodówki
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni, a po drugie wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je. Niech ma grubość około 1,5 cm. Oczywiście nie zapomnij o podsypywaniu mąką, aby się nie przyklejało
- To, jak wyłożysz ciasto na formę, zależy tylko od Ciebie. Z pewnością każda z Was ma na to sprawdzony sposób
- Czas na pieczenie! Dno ciasta i boki wyłóż folią aluminiową, na którą wysyp fasolę lub ryż. Po co się to robi? Chodzi o obciążenie ciasta, aby przede wszystkim nie podnosiło się w czasie pieczenia
- Włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie pozbądź się folii i piecz przez kolejne 15 minut. Oczywiście możesz co jakiś czas zerkać, aby kontrolować stan ciasta. Wyciągnij z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 180 stopni
- W międzyczasie przygotuj krem. Zmiksuj mascarpone z jajkami i mlekiem i wlej powoli na wyciągnięty spód ciasta. Nie przejmuj się, jeśli zostanie Ci więcej kremu! Włóż do piekarnika na około 15 minut. Masa musi zastygnąć!
- Po upływie czasu wyciągnij ciasto i na krem wyłóż maliny, delikatnie je dociskając. Oczywiście, jeśli nie będzie sezonu na maliny, spróbuj z innymi owocami
canva.com
Tarta z malinami i budyniem – przepis
W tym przepisie nie ma miejsca na mascarpone, ale za to pojawi się budyń! Ciasto wykonaj krok po kroku jak w przepisie wyżej.Reklama
- Oczywiście kluczowy jest budyń, który zastępuje mascarpone. Najpierw odlej pół szklanki mleka i wymieszaj z budyniem
- Resztę mleka wlej do rondelka aż do zagotowania
- Następnie wlej do niego wymieszany wcześniej w szklance budyń z zimnym mlekiem. Mieszaj cały czas dokładnie
- Doprowadź masę znów do zagotowania. Później odstaw ją, żeby ostygła i przykryj folią spożywczą
- Ubij masło i dodawaj do niego po dwie łyżki masy budyniowej. Nie zapominaj cały czas o ubijaniu
- Na sam koniec otrzymasz krem, który wyłożysz na ostudzony spód ciasta i położysz na nim maliny. W rezultacie otrzymasz pyszny deser!
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Babcine kopytka są idealne do sosu grzybowego. Przepis na aksamitne kluseczki z ziemniaków
Kopytka Babci Kasi są przepyszne. Delikatnie aksamitne i puszyste kluseczki możemy podawać polane gęstym sosem grzybowym. Zdradzamy wam przepis, który stosujemy w domu od lat. Po prostu palce lizać!
Makowiec z jabłkami. Orzeźwiające ciasto na wielkanocny stół
Makowiec to wyjątkowo aromatyczne ciasto, które tuż obok pachnących serników, babek i mazurków jest praktycznie zawsze na wielkanocnym stole. Nic w tym dziwnego, bowiem od lat mówi się, że makowiec jest symbolem dostatku, szczęścia oraz obfitości w ognisku domowym. Tradycyjny makowiec wymaga jednak bardzo wiele pracy i czasu, więc dziś mamy dla was prosty przepis na szybki makowiec na święta z orzeźwiającą nutą soczystych jabłek.
Zupa gulaszowa Ani Starmach z wołowiną i czerwonym winem
Zupa gulaszowa znana również jako bogracz to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni węgierskiej, która znana jest niemalże na całym świecie. Według tradycyjnego przepisu na narodowe danie Węgrów zupę powinno gotować się w kociołku umieszczonym nad ogniskiem. Jednak niewielkie modyfikacje oryginalnej receptury mogą dostarczyć niezapomnianych doznań smakowych, czego przykładem jest przepis na zupę gulaszową Ani Starmach.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl