dżem z wiśni

Dżem z wiśni – przepis na tradycyjny dżem wiśniowy na zimę

Dżem z wiśni wielu osobom na pewno kojarzy się ze smakami z dzieciństwa, gdy mama krzątała się w kuchni, za oknem padał śnieg, a Ty wprost ze słoiczka wyjadałaś ten pyszny przysmak. Dziś dzielimy się prostymi przepisami, dzięki którym sama wykonasz dżem, który na pewno pokochają Twoi domownicy. Zobacz jak zrobić dżem z wiśni krok po kroku!
Reklama

Dżem z wiśni – przepis tradycyjny bez żelifxu

Wyobraź sobie tylko ten pyszny smakołyk, po którego sięgasz do domowej spiżarni i wiesz dokładnie, z czego jest wykonany i ile włożyłaś serca w przygotowania. Tego nie da się podrobić i zamienić na żaden gotowy produkt ze sklepu. Oprócz dżemu, z wiśni możesz również przygotować wiśniową nalewkę. Przepis nie jest trudny, ale trzeba poświęcić trochę czasu na przygotowania, aby efekt był zadowalający. W końcu robisz coś dla swoich najbliższych, prawda?
drylowane wiśnie na dżem
canva.com

Składniki na dżem wiśniowy

Nikogo nie zaskoczymy tym, że głównym składnikiem są wiśnie, ale potrzebujesz jeszcze jednego produktu.
Reklama
  • 1 kg wiśni
  • 1½ szklanki cukru

Dżem z wiśni – sposób przygotowania

Niestety czas przygotowania trwa 3 godziny + całą noc namaczania wiśni, ale już teraz możemy Ci powiedzieć, że warto poczekać! Dżem wychodzi niezbyt słodki mimo takiej ilości cukru i genialnie sprawdzi się jako dodatek do dań, na chleb czy do tortu. Zrób go, a szybko się przekonasz, że będziesz go robić regularnie!
  1. Pozbądź się pestek z wiśni. Owoce zasyp 1 szklanką cukru i odstaw na noc. Chodzi w tym o to, aby puściły sok
  2. Następnego dnia odlej 3/4 soku, który powstał (Oczywiście nie wylewaj go! Genialnie sprawdzi się do zrobienia kompotu)
  3. Wiśnie i resztkę soku przełóż na dużą patelnię, dodaj pół szklanki cukru, która Ci została
  4. Smaż wiśnie, co jakiś czas mieszając i przy okazji rozgniatając owoce
  5. Smaż do momentu aż dżem zgęstnieje
  6. Gdy uznasz, że konsystencja jest właściwa, wyłącz palnik, przełóż dżem do słoiczków i poddaj procesowi pasteryzowania
  7. Możesz jeść także wprost z patelni. Dodatek do naleśników lub na świeżą bułkę — to jest strzał w dziesiątkę!

Dżem wiśniowy z żelfixem

Jest równie prosty i smakuje tak samo pysznie! Czego potrzebujesz? Składniki są niemal takie same, a jedynie musisz pamiętać o jednym opakowaniu żelfixu.
Reklama
Składniki:
  • 1 kg wiśni
  • szklanka cukru
  • 1 żelfix
Przygotowanie:
  1. Wiśnie umyj i wydryluj
  2. Włóż wiśnie do miski, zasyp szklanką cukru i pozostaw na noc
  3. Następnego dnia wiśnie gotuj na małym ogniu przez około 5 minut
  4. Po upływie wspomnianego czasu dosyp żelfix i gotuj wiśnie około 3 minuty. Mieszaj energicznie!
  5. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, wyłącz palnik
  6. Do suchych słoików wlej dżem i zapasteryzuj
dżem z wiśni w słoiku gotowy do spożycia
canva.com

Dżem a konfitura - jaka jest różnica?

Cały czas zdarza się, że ludzie stosują te nazwy zamiennie, a okazuje się, że ich znaczenie jest zupełnie inne.
Reklama
Konfitura jest znacznie słodsza od dżemu i ma więcej owoców. Z reguły do przygotowania konfitury używa się całych owoców lub ich połówek, które smaży się w bardzo słodkim i gęstym syropie cukrowym. Owoce nie mogą być niedojrzałe i same w sobie powinny już być bardzo słodkie. Do konfitury nie używa się zagęszczacza w postaci żelatyny, agaru lub innych środków. Z kolei dżem można przygotować nie tylko z owoców, ale także z warzyw (marchew, pomidory czy dynia).
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama