Gotowanie jajek – ile gotować jajka na twardo, a ile na miękko?
Gotowanie jajek to pozornie jedna z najłatwiejszych czynności kulinarnych, ale czy na pewno? O ile przygotowanie jajek na twardo nie powinno sprawić nikomu żadnych problemów, to jajka na miękko wymagają już nieco więcej wyczucia. Najważniejszym czynnikiem wpływającym na uzyskanie oczekiwanej konsystencji żółtka jest oczywiście czas gotowania jajek. Pamiętaj, że czas należy odmierzać dopiero od momentu zagotowania wody.
Reklama
Jak gotować jajka?
Równie istotną kwestią w kontekście gotowania jajek jest ich temperatura przed obróbką termiczną. Jajka trzymane w lodówce powinny zostać wyjęte o wiele wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej. Gotowanie zimnych jajek może doprowadzić do popękania skorupki jeszcze przed ścięciem białka, które w rezultacie wypłynie do naczynia. Analogiczna sytuacja może wydarzyć także się w przypadku uszkodzonej skorupki jeszcze przed gotowaniem. Jajka można włożyć do garnka z zimną lub gorącą wodą (z dodatkiem 1 łyżki soli), lecz czas gotowania trzeba liczyć od momentu zagotowania wody. Zalanie ugotowanych jajek zimną wodą zdecydowanie ułatwi ich obieranie. Jeśli mimo tego skorupka za bardzo przylega do białka to znak, że produkt nie jest zbyt świeży.Reklama
canva.com
Gotowanie jajek na miękko
Idealnie rozpływające się żółtko to coś absolutnie niesamowitego dla wszystkich wielbicieli jajek. Jajko na miękko powinno być gotowane od 3 do 6 minut. Czas ten zależy przede wszystkim od rozmiaru jajek. Te o najmniejszej oraz średniej wielkości wystarczy włożyć do gorącej wody i odczekać do zagotowania – od tego momentu jajko na miękko będzie gotowe po 3 minutach.Reklama
Ile gotować jajka na twardo?
Gotowanie jajka na twardo jest mniej skomplikowane i nie wymaga zbyt szczególnej uwagi. Od momentu zagotowania wody czas potrzebny do całkowitego ścięcia się białka i żółtka to 8 minut. Po tym czasie tak samo jak w przypadku jajek na miękko należy zanurzyć je w zimnej wodzie, co ułatwi obieranie. Jajko ugotowane na twardo doskonale sprawdzi się jako dodatek na kanapkę z sosem holenderskim, ale i również będzie dobrą bazą do przygotowania kotletów jajecznych.canva.com
Gotowanie jajek – jajko sadzone na wodzie
Dla będących na diecie miłośników jajek sadzonych zdradzamy zdrowy sposób ich przygotowania.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Domowe sposoby na katar. Przydadzą się na jesień!
Jesień przynosi ze sobą urokliwe pejzaże i przyjemne chłodne wieczory, ale niestety często również towarzyszy jej sezon przeziębień i kataru. Katar może być uciążliwy i uprzykrzać codzienne funkcjonowanie. Zamiast sięgać od razu po leki, warto zastanowić się nad domowymi sposobami, które mogą pomóc w złagodzeniu objawów.
Jak szybko usunąć plamę z oleju? Oto trik!
Plama oleju na ubraniu czy materiale może być nie tylko irytująca, ale również trudna do usunięcia. Olej pozostawia uporczywe plamy, które często wydają się być nieusuwalne. Niemniej jednak istnieje skuteczny trik, który pozwoli Ci szybko pozbyć się tych uporczywych plam. Przedstawiamy sprawdzony sposób, który pomoże Ci przywrócić Twoje ubrania do świetnej formy.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl