Sałatka z awokado – przepisy na zdrowe, szybkie i lekkostrawne sałatki
(Aktualizacja: 07 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 4 min.
Sałatka z awokado brzmi jak danie z drogiej restauracji, a okazuje się, że jej wykonanie w gruncie rzeczy jest bardzo proste. Każdy, kto kocha sałatki, z całą pewnością zakocha się także w tej propozycji. Lekko, smacznie i oczywiście szybko!
Reklama
Sałatka z awokado i jajkiem
Sałatka z awokado to samo zdrowie! Gdy raz spróbujesz, będziesz chciała regularnie po nią sięgać, modyfikując tylko składniki. Dzięki temu, że sałatka jest prosta do wykonania i bardzo zdrowa, warto pamiętać o niej w czasie przygotowania posiłku do pracy. Sprawdzi się jako drugie śniadanie, ale także jako dodatek do obiadu lub podwieczorek. Jak przygotować sałatkę z awokado i jajkiem? Składniki (na 2 porcje):- 2 jajka ugotowane na twardo
- garść szpinaku
- garść rukoli
- pół awokado
- pomidor
- szczypiorek
- pestki dyni lub słonecznika
- oliwa z oliwek do polania
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz i sól
- Jeśli rukola i szpinak tego wymagają, opłucz je dokładnie. Pozwól im ociec z wody lub odciśnij wodę ręcznikiem papierowym
- Ułóż na talerzu rukolę ze szpinakiem
- Pokrój pomidora tak jak lubisz i ułóż go na sałaty
- Połóż na talerz pokrojone w ćwiartki jajka i pokrojone awokado (najlepiej sprawdzą się małe elementy)
- Posyp całość pestkami dyni lub słonecznika i szczypiorkiem
- Dodaj sól i pieprz, skrop cytryną i polej dwoma łyżkami oliwy
canva.com
Przepis na sałatkę z awokado i kurczakiem
Kolejna propozycja z wykorzystaniem awokado, do którego dołączy chrupiący kurczak.Reklama
- polędwiczki z kurczaka - 200 g
- garść rukoli
- pomidor
- kilkanaście orzechów włoskich
- marynata: 4 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej, sól i cukier
- dressing: 5 łyżek oliwy z oliwek, 3 łyżki octu balsamicznego i 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę
- Dokładnie oczyść mięso, umyj, pokrój i włóż do naczynia z marynatą (oczywiście najlepiej, gdyby leżało to całą noc)
- Gdy mięso będzie gotowe, rozgrzej piekarnik do 180 st. C
- Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, a na nim ułóż polędwiczki. Piecz przez około 20 minut. Po wyciągnięciu ostudź
- Na talerz wysyp rukolę, na nią połóż pokrojonego pomidora i orzechy włoskie
- Czas na awokado! Pokrój je tak, jak Ci wygodniej. Połóż kawałki na rukoli
- Wymieszaj składniki na dressing i polej nim sałatkę na chwilę przed podaniem
Sałatka z awokado i tuńczykiem – przepis
To bardzo szybka i pożywna przekąska, którą szczególnie polecamy osobom, które są ciągle w biegu i nie mają na nic czasu.Reklama
- dojrzałe awokado
- garść roszponki
- garść rukoli
- 125 g mozzarelli z zalewy
- 100 g tuńczyka w oliwie
- 1/4 małej cebuli
- kilka oliwek bez pestki
- oliwa z oliwek
- szczypiorek
- sól i pieprz
- Na talerz wysyp sałaty, jeśli jest taka potrzeba, wcześniej je umyj i odsącz z wody
- Obierz awokado, oczywiście pozbądź się pestki i pokrój je tak, jak uważasz za stosowne. Połóż je na rukolę i roszponkę
- Wyjmij mozzarellę, pokrój na kawałki i dołóż na sałaty
- Czas na tuńczyka! Połóż go także na talerz
- Dodaj posiekaną cebulę, oliwki i szczypiorek
- Skrop całość łyżką oliwy, jeśli chcesz dopraw także solą i pieprzem
canva.com
Szybka sałatka z awokado i fetą
Połączenie tych dwóch składników to niebo w gębie! Po pierwsze zdrowo, a po drugie pysznie! Sama zobaczysz, że przepis jest banalnie prosty.Reklama
- awokado
- 100 g sera feta
- pomidor lub pomidorki koktajlowe
- czerwona cebula
- pietruszka
- oliwa z oliwek
- pieprz
- Jak już zdążyłaś zauważyć, w tej sałatce nie ma sałaty. To bezsprzecznie opcja dla zabieganych! Obierz awokado, pozbądź się pestki i pokrój tak, jak lubisz
- Pomidory pokrój w paski lub skorzystaj z pomidorków koktajlowych
- Cebulę także posiekaj
- Dodaj pokrojoną w kostkę fetę
- Dolej oliwę i dodaj pieprz
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.
Jak przechowywać awokado?
Niektórzy uważają, że awokado ma mdły i mało charakterystyczny smak. Jednak w połączeniu z odpowiednimi przyprawami i składnikami możemy uzyskać z niego naprawdę pyszne danie lub zdrową przekąskę. Jak jeść awokado i jak przechowywać, by nie czerniało? Poznaj sprawdzone sposoby!
Awokado, jabłko i szpinak: triada zdrowia w twoim smoothie
Jeśli szukasz zdrowego i smacznego sposobu na rozpoczęcie dnia lub uzupełnienie energii w ciągu dnia, smoothie z awokado, jabłka i szpinaku jest idealnym wyborem. To pyszne połączenie owoców i warzyw dostarcza nie tylko wspaniałego smaku, ale także wielu korzyści zdrowotnych. Dowiedz się, jak przygotować to pyszne smoothie, jakie ma właściwości zdrowotne oraz jak je podawać.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl