halaszle

Węgierska zupa rybna, czyli halaszle – przepis tradycyjny

Tradycyjna węgierska zupa rybna znana również jako halaszle to świetne urozmaicenie jadłospisu szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Niezwykle aromatyczna, zaskakująco rozgrzewająca i przede wszystkim sycąca zupa to nie tylko doskonały pomysł na obiad. To także kulinarna wycieczka do malowniczego kraju nad Dunajem, jakim niewątpliwie są Węgry.
Reklama

Węgierska zupa rybna, czyli halászlé

Halászlé to narodowe węgierskie danie, które znane jest niemalże na całym świecie. Smaczna, treściwa oraz łatwa w przygotowaniu zupa na bazie bulionu rybnego z dodatkiem pomidorów i papryki przypomina nieco tradycyjną zupę gulaszową. Węgierska zupa bazuje oczywiście na wysokiej jakości rybie. Według tradycyjnej receptury głównym składnikiem halaszle powinien być karp. Oprócz karpia do zupy można dodawać także inne gatunki ryb. Jednak ważne jest, aby rybie mięso nie rozpadała się na kawałki podczas gotowania, dlatego też powinny być to tylko i wyłącznie ryby żyjące w wodach słodkich.
składniki na halaszle
canva.com

Węgierska zupa rybna wg tradycyjnej receptury

Składniki:
  • wypatroszony karp średniej wielkości (ok. 2,5 kg)
  • 3 l wody
  • zestaw włoszczyzny
  • 2 małe cebule
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • sól, pieprz mielony, pieprz ziarnisty
  • kawałki karpia na zupę rybną
    canva.com

    Jak przygotować zupę halaszle

    Przygotowanie tradycyjnej węgierskiej zupy rybnej nie powinno sprawić nikomu najmniejszych trudności.
    Reklama
    Zobacz jak zrobić halászlé krok po kroku.
    1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie bazy, czyli rybnego bulionu. Jak to zrobić? Nic prostszego. Zacznij od wyfiletowania karpia. Pozostałości po rybie zalej wodą, dodaj włoszczyznę, przypaloną na ogniu cebulę, dwa liście laurowe, trzy ziarna ziela angielskiego oraz kilka ziaren pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny. Po tym czasie gotowy wywar należy przecedzić przez sitko. Resztki ryby wyrzuć, a warzywa zjedz lub przygotuj z nich sałatkę
    2. Paprykę, papryczkę chili oraz czosnek i cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie z masłem. Szybkie smażenie na mocnym ogniu to najlepszy sposób na uzyskanie intensywnego aromatu każdego rodzaju warzyw
    3. Naczynie z podsmażonymi warzywami zalej bulionem i krojonymi pomidorami. Następnie dodaj pozostałe przyprawy i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki. Całość dokładnie wymierzaj
    4. Ostatnim krokiem jest pokrojenie na drobne kawałki filetów z karpia i dodanie ich do zupy. Po dodaniu ryby gotuj zupę na wolnym ogniu przez ok. 15 minut
    Smacznego!
    Reklama
    Autor - Olga Szarycka
    Autor:
    |
    redaktor zaradnakobieta.pl
    o.szarycka@zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Google news icon
    Obserwuj nas na
    Google news icon
    Udostępnij artykuł
    Reklama
    Reklama
    Reklama