Zupa rybna z krewetkami
Canva.com

Zupa rybna po tajsku. Śmietanę zamień na mleczko kokosowe. Efekt WOW!

Zupa rybna w stylu tajskim to pomysł na wegetariańskie danie, które sprawdzi się szczególnie w przypadku chłodniejszych dni. Działa rozgrzewająco, ujmuje orientalnym aromatem i jest bardzo pożywna. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 5 porcji.
Reklama

Składniki na zupę rybną po tajsku

  • 350g filetów z dorsza
  • 100g cebuli
  • 30g czosnku
  • 200ml mleczka kokosowego
  • 800ml bulionu warzywnego
  • 120g makaronu ryżowego
  • 10ml oleju rzepakowego
  • 8g cukru
  • Czerwona pasta curry
  • Sos rybny
  • Trawa cytrynowa
  • Sok z limonki
  • Świeża kolendra

Sposób przygotowania zupy rybnej po tajsku

  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Całość smaż na oleju przez kilka minut, a potem dodaj 3 łyżki pasty curry i całość wymieszaj.
  2. Do garnka z cebulą i czosnkiem dodaj bulion oraz mleczko kokosowe. Kiedy całość się zagotuje, dodaj łyżkę sosu rybnego, cukier, sól i sok z jednej limonki.
  3. Rybę umyj i pokrój na kawałki o wielkości 3x3cm. Wrzuć do zupy i gotuj przez piętnaście minut.
  4. W osobnym garnku ugotuj makaron ryżowy. Do miseczek nałóż ugotowany makaron i zalej zupą rybną. Całość warto udekorować świeżą kolendrą.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama