Ciasto z jabłkami, masło, pokrojone jabłka, dekoracje

Ciasto bez proszku do pieczenia i sody! Domowy jabłecznik

Masz ochotę na pyszne domowe ciasto? Chcesz zrobić coś prostego, co na pewno wyjdzie? Wolisz unikać chemii w jedzeniu? Koniecznie wypróbuj ciasto bez proszku do pieczenia i sody. Jest bardzo łatwe w wykonaniu i na pewno będzie Ci smakować. Doskonale sprawdzi się z owocami, idealne będą jabłka. Wystarczy tylko kilka składników, chwila na przygotowanie i zdrowy wypiek gotowy!
Reklama

Domowy jabłecznik

Jabłka to owoce, które świetnie sprawdzają się w ciastach. Nadają się i do drożdżowych, jogurtowych, zwykłych proszkowych, ale i tych bez sody i proszku do pieczenia. Domowy jabłecznik można zrobić na różne sposoby. Jabłka sprawdzają się też świetnie w innych daniach, na przykład rozgrzewającej owsiance, owocowym kisielu czy przepysznych plackach.
Jabłka i gałęzie kwiatów jabłoni w drewnianej skrzyni.
Canva

Ciasto bez proszku do pieczenia i sody — składniki na jabłecznik

Potrzebnych jest tylko kilka rzeczy:
  • 300 g masła roślinnego
  • 300 g mąki
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 3 jabłka
  • tłuszcz do wysmarowania blachy (na przykład margaryna)
  • bułka tarta do posypania blachy

Ciasto bez proszku do pieczenia i sody — jak zrobić jabłecznik

Jego wykonanie jest bardzo proste, zrobisz je bez trudu!
  1. Masło roślinne utrzeć z mąką za pomocą pałki.
  2. Jajka ubić z cukrem za pomocą trzepaczki.
  3. Mąkę z masłem połączyć z jajkami z cukrem.
  4. Wymieszać całość za pomocą drewnianej pałki.
  5. Blachę wysmarować tłuszczem, a potem posypać bułką tartą.
  6. Wylać ciasto na blachę.
  7. Jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki.
  8. Poukładać jabłka na cieście.
  9. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, przez 40 minut.
KAwałek ciasta z jabłkami w kształcie trójkąta.
Canva
Uwaga, w trakcie pieczenia zaglądaj do ciasta, sprawdzaj, czy zarumieniło się odpowiednio i się nie przypala.
Reklama
Przed wyłączeniem piekarnika, upewnij się, czy ciasto nie jest jeszcze surowe, za pomocą patyczka. Musisz wbić je w gotowy wypiek, jeśli po wyjęciu będzie suchy — to znak, że wszystko w porządku. Gdyby patyczek się lepił, znaczyłoby to, że ciasto nie jest jeszcze gotowe.

Ciasto bez proszku do pieczenia i sody — poeksperymentuj

Jeśli nie lubisz jabłek, ale chcesz upiec coś, w czym nie będzie sody ani proszku — użyj innych owoców. Mogą to być śliwki albo brzoskwinie z puszki. Powyższe ciasto możesz jeść także na ciepło!
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama