Zupa brokułowa z orzechami nerkowca, czyli przepis na krem z brokuła
Zupa brokułowa z orzechami nerkowca do idealna propozycja na chłodne zimowe wieczory. Smaczna, zdrowa i przede wszystkim łatwa w przygotowaniu, co ucieszy prawdopodobnie wszystkich amatorów kuchennych rewolucji. Jeśli szukasz szybkiego przepisu delikatny krem z zielonych warzyw i orzechów nerkowca, to jesteś w dobrym miejscu!
Reklama
Przepis na zupę brokułową z orzechami nerkowca
Orzechy nerkowca możesz dodawać praktycznie do wszystkiego. Ich lekko maślany i słodkawy smak najlepiej komponuje się z kuchnią bliskiego oraz dalekiego wschodu. Są także doskonałym dodatkiem do kremowych zup. Brokułowa już nigdy nie będzie smakować tak samo! Lista składników:- 1 kg świeżego brokuła podzielonego na różyczki (może być mrożony)
- 4 ząbki czosnku
- 2 białe cebule
- 2 ziemniaki
- 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego
- 150 g orzechów nerkowca
- pęczek natki pietruszki lub koperku
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka chilli
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek
canva.com
Zupa z brokułowa z orzechami nerkowca krok po kroku
Gdy masz już wszystkie składniki, to czas przystąpić do gotowania!- Zacznij od namoczenia orzechów w gorącej wodzie ze szczyptą soli. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, aby moczyły się kilkanaście godzin. Pomiń ten kork jeśli nie chcesz ich miksować z pozostałymi składnikami, wolisz uprażyć i posypać talerz przed podaniem
- Obierz cebule i pokrój je na ćwiartki, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Ziemniaki pokrój w kostkę i przepłucz w zimnej wodzie, aby wypłukać skrobię
- W dużym garnku rozpuść masło i wlej łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj cebulę oraz czosnek i lekko podsmaż do zeszklenia cebuli
- Następnie dodaj do garnka pociętego na różyczki brokuła i namoczone orzeszki nerkowca. Podsmażaj mieszając przez ok. 5 minut
- Zalej warzywa bulionem warzywnym, dodaj ziemniaki i gotuj na wolnym ogniu przez 50 minut
- Zdejmij garnek z ognia i przy użyciu blendera ręcznego zmiksuj całość do momentu uzyskania jednolitego kremu warzywnego
- Dopraw solą, pieprzem i papryczką chilli. Gotowe!
Reklama
Krem brokułowy – z czym podawać
Zupę brokułową z orzechami nerkowca możesz serwować na kilka różnych sposobów. Najpopularniejszy z nich to ten z chrupiącymi grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Zupa z marchwi z dodatkiem orzechów nerkowca. W takim wydaniu smakuje najlepiej!
Marchew to warzywo, które kojarzy się z jesienią i zimą, a także jest znane ze swoich korzyści dla zdrowia. Bogata w witaminę A, błonnik i przeciwutleniacze, marchew jest skarbnicą składników odżywczych. Jednym z najlepszych sposobów na wykorzystanie tego warzywa jest przygotowanie pysznej zupy z marchwi.
Boski sernik z orzechów nerkowca. Jest wegański!
Wegańska kuchnia oferuje wiele smacznych i zdrowych alternatyw dla tradycyjnych dań, w tym również dla deserów. Jeśli jesteś miłośnikiem serników, mamy dla Ciebie przepis na boski sernik z orzechów nerkowca, który nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl