Kotlety schabowe w mleku — jak je zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste?
(Aktualizacja: 03 marca 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kolety, to danie, które każdy zna. Kojarzy się z dzieciństwem, niedzielnymi obiadami i specjalnymi okazjami. W wielu domach niedzielne bicie mięsa na kotlety to niemal tradycja. Tak samo, jak apetyczny zapach smażenia unoszący się wtedy wszędzie. Dużo osób zastanawia się jednak, co zrobić, żeby przygotowane mięso było miękkie i soczyste. To proste, trzeba zrobić kotlety schabowe w mleku!
Reklama
Kolety schabowe w mleku — składniki, które są potrzebne do ich wykonania
Sekretem tych kotletów schabowych jest oczywiście mleko. Poza tym potrzebna będzie... cebula. To ona w połączeniu z mlekiem nadaje mięsu wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Sprawiają też, że jest kruche i delikatne. Bardzo ważny jest też smalec. Można, zamiast niego użyć olej, jednak będzie to miało wpływ na to, jak kotlety będą smakować.- 5 kotletów schabowych
- 1 duża cebula
- mleko
- sól
- pieprz
- mąka
- 2 jajka
- bułka tarta
- smalec
Canva
Kotlety schabowe w mleku — dokładny przepis, jak je zrobić krok po kroku
Kotlety schabowe należy zacząć przygotowywać dużo wcześniej, bo muszą wymoczyć się w mleku i cebuli.Reklama
- Kotlety rozbić dokładnie tłuczkiem z obu stron.
- Cebulę pokroić na plastry.
- Obłożyć mięso cebulą z każdej strony.
- Zalać wszystko dokładnie mlekiem.
- Wstawić kotlety z mlekiem i cebulą, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do lodówki na 12 godzin. Wyjąć mięso z lodówki i osuszyć.
- Oprószyć je z obu stron solą i pieprzem.
- Obtoczyć kotlety w mące.
- Następnie obtoczyć mięso w jajku.
- Na sam koniec kotlety muszą zostać obtoczone w bułce tartej.
- Smażyć z obu stron na smalcu.
Canva
Kotlety schabowe w mleku — z czym je podawać?
Kolety schabowe doskonale komponują się z ziemniakami gotowanymi, jak i pod inną postacią.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Sznycle jak z dzieciństwa
Czy jest coś bardziej klasycznego i smacznego niż sznycle? Te soczyste kotlety mielone są ulubionym daniem wielu osób. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na idealne sznycle oraz podpowiemy, jak je podawać i udzielimy kilku porad.
Marchewkowe kotleciki. #Wege opcja, którą polubisz
To pyszna i zdrowa opcja dla wegetarian i miłośników smacznych potraw. Marchewkowe kotleciki świetnie sprawdzą się na obiad lub kolację. Są bogate w witaminy i składniki mineralne, a przy tym smakują wybornie!
Kotlety schabowe w sosie barbecue. Smak zaskakuje!
Kotlety schabowe to klasyk polskiej kuchni, ale czy próbowaliście je podać w połączeniu z wyrazistym sosem barbecue? To połączenie smaków, które zaskakuje i zachwyca podniebienie. Oto przepis, który sprawi, że wasze kotlety staną się prawdziwą kulinarną atrakcją
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl