Kontrowersyjne diety odchudzające – dieta Atkinsa
Odchudzająca dieta dr Atkinsa jest kolejną z diet, która sygnowana jest nazwiskiem znanego doktora medycyny. Niestety, zarówno, jak w przypadku diety dr Dukana, ta dieta również ma swoich zagorzałych przeciwników i wady, które niestety sprawiają, że nie jest polecana przez wszystkich dietetyków.
Reklama
Historia diety dr Atkinsa
Tradycyjny opis diety pochodzi z książki wydanej w 1972 roku przez nowojorskiego lekarza Roberta Colemana Atkinsa. Publikacja dostępna jest pod angielskim tytułem „Dr. Atkins' Diet Revolution”. Od samego początku dieta budziła kontrowersje, ale książka rozeszła się niezwykle szybko w dużym nakładzie. Dieta zrobiła w Ameryce furorę, nie tylko wśród zwykłych ludzi, ale także, a może przede wszystkim wśród gwiazd Hollywood. Przez 158 tygodni książka-poradnik dotycząca nowej, rewolucyjnej diety, nie schodziła z list bestsellerów, ciągle zajmując pierwsze miejsca w liczbie sprzedanych egzemplarzy.Zasady korzystania z diety Atkinsa
Atkins zauważył, że największym wrogiem osób odchudzających się albo szybko przybierających na wadze są węglowodany.Reklama
Reklama
Etapy diety doktora Atkinsa
Dietę dzielimy na trzy dwutygodniowe etapy, cała dieta trwa więc 6 tygodni. W pierwszym etapie spożywa się, jak najmniej węglowodanów – do 20 g na dobę. Nie wolno jeść owoców, niektórych warzyw, mleka, jogurtów, pieczywa i produktów zbożowych. Z warzyw dostępne są tylko pietruszka, por, seler, cebula, botwinka, dynia, pomidory, cukinie, ogórki, kapusta, kalarepa, szparagi, szpinak i sałata. Podczas drugiego etapu zwiększamy ilość spożywanych węglowodanów do 30-50 g na dobę. Można już spożywać owoce, jednak jedynie z niskim indeksem glikemicznym (np. truskawki lub jagody). Trzeci etap to ostatnie dwa tygodnie diety, jednak polecane jest stosować się do założeń tego etapu już przez całe życie, aby zachować osiągnięte efekty odchudzania.Reklama
- Rada dr Atkinsa: jedzonych węglowodanów nie wolno łączyć z tłuszczami i jajami, powoduje to szybkie przybieranie na wadze
Zalety diety dr Atkinsa
- Brak efektu jo-jo
- Łatwo utrzymać wagę po zakończeniu stosowania restrykcyjnej diety
Wady diety dr Atkinsa
- Dieta jest uboga w witaminy oraz mikro- i makroelementy
- Nie jest to dieta zbilansowana, w której dostarczamy organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników odżywczych, również węglowodanów, które są współodpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu
- Czas trwania diety jest stosunkowo długi, więc tym bardziej ograniczenie niektórych składników spożywczych przyczynić się może do powstania problemów zdrowotnych
- Brak natychmiastowych efektów, na które liczą osoby stosujący „diety cud” miast diet zbilansowanych
- Tylko dla osób, które nie chorują na cukrzycę, nadciśnienie, miażdżycę czy mają problemy z wysokim cholesterolem
- Wywołuje niedobór magnezu i sodu oraz zakwaszenie organizmu
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kasza bulgur - smaczna i zdrowa
Kasza bulgur to jedna z najpopularniejszych kasz na świecie, która zdobywa coraz większą popularność nie tylko ze względu na swoje walory kulinarne, ale również zdrowotne. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnych kasz, takich jak kasza gryczana czy kasza jaglana. Co sprawia, że kasza bulgur jest tak wyjątkowa i dlaczego warto ją polecać osobom dbającym o linię?
Ile kalorii ma alkohol?
Kiedy zastanawiasz się, ile kalorii ma alkohol, warto wiedzieć, że różne rodzaje alkoholu mają różną kaloryczność. Jeśli jesteś osobą, która dba o swoją wagę i chciałabyś schudnąć, ważne jest, abyś była świadoma ilości kalorii, które spożywasz podczas picia alkoholu. W tym artykule przedstawimy przelicznik kaloryczności dla różnych rodzajów alkoholu, abyś mogła podjąć świadome decyzje dotyczące swojej diety.
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl