Antyoksydanty w trosce o młodość oraz zdrowie – 5 najlepszych źródeł
Antyoksydanty zwane są inaczej przeciw- lub antyutleniaczami. Jest to grupa związków chemicznych, które wstrzymują lub opóźniają proces utleniania danej substancji, a więc przedłużają jej świeżość. Antyoksydanty to naturalne substancje roślinne, ale mogą nimi być również jony metali przejściowych np. selenu.
Reklama
Dlaczego warto stosować antyoksydanty?
Przeciwutleniacze polecane są, jako środki pomagające zapobiegać chorobom niedokrwiennym serca czy nowotworom. Mają także przeciwdziałać chorobie wysokościowej. Dostępne są jako suplementy diety i w taki sposób przyjmuje je większość osób zachęconych do wypróbowania ich skuteczności. Wyniki prowadzonych badań na tym polu są sprzeczne. Niektóre z nich donoszą o wysokim korzystnym wpływie spożywania antyoksydantów na zdrowie człowieka, a niektóre nie znajdują żadnych korelacji pomiędzy spożywaniem przeciwutleniaczy, a poprawą zdrowia.Źródła antyoksydantów:
1. Spożywane pokarmy Źródłem antyoksydantów powinny być przede wszystkim spożywane codziennie pokarmy, w tym warzywa i owoce. Produkty zbożowe również posiadają ich odpowiednią ilość.Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.
Reishi: Sekret zdrowia z Azji!
Grzyby Reishi, znane również jako grzybki reishi, grzyb reishi lub lakownica żółtawa, są od wieków wykorzystywane w medycynie ludowej w Azji. Ich niezwykłe właściwości sprawiają, że są one cenione za swoje działanie na organizm człowieka. W tym artykule dowiesz się więcej o tym, czym dokładnie są grzyby Reishi oraz jakie mają właściwości i zastosowanie.
Olej ryżowy
Białych ziarenek ryżu popularnych szczególnie w kuchni azjatyckiej raczej nikomu nie trzeba przedstawiać. Jednak ziarna to nie wszystko, co można pozyskać z tej rośliny. Powstają z niej także inne produkty, takie jak mąka, płatki, otręby czy… olej ryżowy! Jakie ma właściwości i czy warto go stosować?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl