15 błędów żywieniowych, które powodują tycie

15 błędów żywieniowych, które powodują tycie

Błędy żywieniowe popełniane na co dzień są najczęstszą przyczyną przybierania na wadze, a w konsekwencji nadwagi i otyłości. Poznanie ich, oraz późniejsze przeanalizowanie swoich nawyków żywieniowych, pomoże w utrzymaniu prawidłowej wagi i zdrowej sylwetki. Oczywiście niektóre z błędów żywieniowych mogą mieć równocześnie całkowicie odwrotny skutek i wręcz zapobiegać przybieraniu na wadze, prowadząc ostatecznie do anoreksji czy bulimii. Wszystkie z nich mają cechę wspólną: prowadzą do pogorszenia jakości naszego życia oraz doprowadzają do wyniszczenia organizmu i uraty zdrowia.
Reklama

Błędy żywieniowe powodujące tycie:

1. Spożywanie nieodpowiedniej ilości poszczególnych składników pokarmowych, w tym dieta pełna w tłuszcze i węglowodany, gdzie jednocześnie brakuje białek, witamin, soli mineralnych, NNKT (nienasyconych kwasów tłuszczowych) czy błonnika pokarmowego. 2. Zbyt duża kaloryczność diety. Jedzenie produktów, które sumarycznie mają w sobie zbyt dużo kalorii. W ciągu dnia powinno się zmniejszyć ilość spożywanych kalorii do liczby poniżej wymaganego dziennego spożycia dla danej wagi. W ten sposób zamiast tyć, zaczynamy chudnąć. 3. Niewłaściwe nawyki żywieniowe, takie jak jedzenie zbyt dużych porcji pokarmów zbyt rzadko. Aby schudnąć należy jeść częściej, ale mniej. Jedzenie ogromnych porcji pokarmu jednocześnie powoduje rozciąganie się żołądka i wydłużanie trwającego uczucia głodu. 4.
Reklama
Spożywanie potraw gotowych, w tym gotowych sosów i fast-foodów, które zawierają w sobie wiele nieprzyswajalnych składników, oraz są mocno kaloryczne. 5. Stosowanie używek takich, jak alkohol oraz palenie papierosów lub zażywanie narkotyków. 6. Mała aktywność fizyczna, brak ruchu i ćwiczeń. 7. Siedzący tryb życia, bez przerw na odrobinę ruchu oraz wyprostowanie, gdy przez cały dzień pracujemy "na siedząco" na przykład przy komputerze. 8. Spożywanie pokarmów, które dają tak zwane "puste kalorie". Są to głównie słodycze, cukierki, ciastka, czy nawet białe pieczywo. Żywienie się w ten sposób może prowadzić do braków w witaminach i składnikach mineralnych. 9. Nadmierne spożywanie soli również źle wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, a więc jednocześnie na możliwość przytycia. 10.
Reklama
Nieodpowiednie przygotowywanie potraw. Wolimy produkty smażone niż np. gotowane na parze, chociaż to właśnie te drugie są dla naszego organizmu zdrowsze. Smażenie potraw, przykładowo ryb, powoduje utlenianie się niezwykle ważnych dla nas kwasów omega-3. 11. Zbyt częste picie gazowanych napojów takich, jak cola, oranżady, czy słodzone napoje owocowe. Lepszym wyjściem dla naszego zdrowia jest regularne picie odpowiednio dobrej wody mineralnej lub bez ograniczeń wody źródlanej. 12. Całkowicie wyrzucenie z diety produktów mlecznych może spowodować niedobory wapnia, dlatego ważne jest, aby od czasu do czasu zjeść twarożek, ser czy wypić mleko (oczywiście można dodawać te produkty do przygotowywanych potraw). 13.
Reklama
Małe urozmaicenie jadanych posiłków i potraw. Powinny one zawierać całe gamy produktów, dostępnych warzyw i owoców. Niedobrze jest się ograniczać do jedynie wybranych potraw, całkowicie ignorując inne, które mogą zawierać potrzebne nam składniki pokarmowe. Dobrze, aby w diecie znalazło się gotowane mięso i w ogólności posiłki ciepłe. 14. Nieregularne spożywanie posiłków, w tym omijanie jedzenia śniadania. Błędem jest również jedzenie kolacji, jako głównego posiłku dnia, co często obserwuje się wśród młodych ludzi. 15. Jedzenie w stresie oraz dla zabicia nudy. Jeśli już nie możemy przeżyć bez przekąsek oglądając ulubiony serial, to lepiej wybrać przegryzienie marchewki, niż dostępnych w sklepie kalorycznych i mocno solonych chrupek.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama