Jak uprościć pracę w kuchni ? Triki i porady
Dla wielu osób gotowanie jest wielką pasją, inne traktują to jako przykry obowiązek. Bardzo często zdarza się również, że czerpiemy z niego przyjemność przygotowując posiłki jedynie dla siebie i partnera, a w momencie gdy pojawia się potomstwo i trzeba nauczyć się nowych rzeczy, gotować regularnie i dużo pojawiają się trudności.
Reklama
Jeśli nie czerpiemy z tego zajęcia przyjemności to nasze potrawy stają się również mniej smaczne. Warto zadbać o wszystko aby było nam łatwo poruszać się w kuchni, aby wszystkie sprzęty i organizacja pomieszczenia pomagały nam w pracy. Jeśli będziemy lubić gotowanie to i nasza rodzina będzie zadowolona.
Funkcjonalność
Zarówno sprzęty kuchenne – drewniane łyżki, noże itp. , także te duże - robot kuchenny, sokowirówka, oraz przyprawy powinny mieć swoje stałe miejsce. Porządek w szufladach i wygodne zagospodarowanie blatów pozwalają przyspieszyć prace jak również uniknąć wielkiego bałaganu. Dodatki do potraw powinny być umieszczone w wygodnych pojemnikach z dozownikami, a wszystko najlepiej opisać. Będzie nam wygodniej, czyściej i sprawniej.
Zapisywanie
Załóż notes, w którym umieścisz swoje spostrzeżenia, przepisy, pomysły. Jeśli samodzielnie stworzysz coś dobrego zapisz jak to zrobiłaś aby potrafić to powtórzyć. Taki zeszyt może być bardzo pomocny w prowadzeniu kuchni.
Świeży chleb
Jeśli chcesz aby twoje pieczywo na długo zachowywało świeżość zastosuj stary znany sposób.
Do pojemnika z chlebem włóż obrane jabłko.
Przesolone potrawy
Zachowaj spokój wystarczy włożyć do gotowania na jakiś czas surowego obranego ziemniaka aby pochłonął sól.
Zatkana solniczka
Do jej wnętrza wkładamy kilka ziaren suchego ryżu, absorbuje on wilgoć i solniczka się nie zapycha.
Przypalone garnki
Są trzy środki, które ułatwią czyszczenie – soda oczyszczona, sól kuchenna lub proszek do prania. Należy jeden z nich wsypać do garnka, dolać wody i gotować przez 30 minut. Usuniesz wszystkie zabrudzenia.
Zwiędłe warzywa
Jeśli zioła lub warzywa korzenne lekko podwiędły wrzuć je do wody i zobacz jak odzyskują wygląd. Nie trzeba ich od razu wyrzucać.
Łatwiejsze smażenie
Aby olej nie pryskał z patelni dodaj do niego odrobinę soli. Na rozgrzanym oleju nie układaj dużej ilości produktów od razu gdyż spadnie gwałtownie jego temperatura i panierka się nie zetnie.
Kwaśne zupy- jak zrobić to dobrze?
Warzywa nie ugotują się w kwaśnej wodzie. Przygotuj najpierw wywar a kwaśne ogórki czy kapustę dodaj na koniec.
Piękny kolor barszczu
Aby nasz barszcz czerwony miał piękny i intensywny kolor od razu po dodaniu do wywaru buraków wlewamy łyżkę octu lub soku z cytryny. Nie mają dużego wpływu na smak ale barwa będzie idealna.
Sprzęty
Wiele sprzętów jak rozmaite miksery, blendery, roboty, wyciskarki do soku czy sokowirówki bardzo ułatwiają nam życie. Często decydujemy się na zakup najtańszych żeby już mieć sprzęt. Jednak bywa że służy krótko i musimy kupować kolejny. Dlatego warto czasem dłużej odkładać pieniądze kupić coś wyższej jakości dzięki czemu będziemy bardziej zadowoleni.
Marta
Jak więc ułatwić sobie pracę w kuchni?
Zmywarka Zmywanie po dużej rodzinie bywa kłopotliwe i męczące. Czujemy się sfrustrowane gdy przygotujemy pyszny posiłek dla bliskich a potem musimy dużo czasu spędzić na myciu naczyń. Jeśli mamy taką możliwość warto zakupić zmywarkę, która zwolni nas z tej nielubianej czynności i zniknie złe skojarzenie, że jak coś ugotujemy to będzie bałagan i dużo pracy. Kreatywność Zwracaj uwagę na to co zostaje w lodówce. Wymyślaj nowe pyszne dania. Nie wyrzucaj i nie marnuj jedzenia, da ci to poczucie satysfakcji i zachęci do eksperymentowania w kuchni.Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Czy każdy może nauczyć się gotować? Tak!
Gotowanie jest jedną z tych umiejętności, które każdy może opanować. Niezależnie od twojego doświadczenia w kuchni, czy jesteś kompletnie początkująca czy też już próbowałaś swoich sił, możesz nauczyć się gotować. Wszystko, czego potrzebujesz, to trochę determinacji, cierpliwości i chęci do nauki.
Jak nauczyć się gotować?
Zawsze marzyłaś o tym, aby nauczyć się gotować, ale nie wiesz, od czego zacząć? Nie martw się! W tym artykule podzielimy się z Tobą praktycznymi poradami, które pomogą Ci rozpocząć przygodę z gotowaniem od podstaw. Niezależnie od tego, czy jesteś kompletnym nowicjuszem w kuchni, czy po prostu chcesz poszerzyć swoje umiejętności kulinarne, znajdziesz tutaj wiele cennych wskazówek.
Olej kokosowy w kuchni: jak go używać i dlaczego warto?
Olej kokosowy ma szerokie zastosowanie w kuchni. To nie tylko zdrowa alternatywa dla tradycyjnych tłuszczów, ale również dodaje wyjątkowego smaku i aromatu potrawom. Dzisiaj podzielimy się z Tobą kilkoma pomysłami na wykorzystanie oleju kokosowego w kuchni, a także przedstawimy jego wartości zdrowotne.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl