3 proste surówki do obiadu w 10 minut - zachwycą każdego
Do przeczytania w ok. 3 min.
Surówka jest bardzo prostą potrawą w przygotowaniu. Wystarczy kilka surowych warzyw lub owoców i parę dodatków do smaku, by wyczarować pyszny dodatek do obiadu, czy kolacji na gorąco. Aby doprawić surówkę i nadać jej intensywnego smaku oraz aromatu możemy dodać takie składniki jak: musztarda, kwasek cytrynowy, majonez, śmietana, ocet balsamiczny, czy ocet winny. Lepsze doznania z pewnością zagwarantuje szczypta świeżych lub suszonych ziół. Wiosna i lato obfituje także w zieleninę - pietruszkę, koperek, szczypiorek i cebulkę dymkę.
Przygotowaliśmy dla was 3 bardzo proste i szybkie przepisy na dodatek do obiadu. Pikantna surówka z ogórka, surówka z marchewki jak z restauracji, czy surówka z kapusty pekińskiej - którą dziś wybierzecie?
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i jabłka
Do przygotowania świeżej surówki z kapusty do obiadu potrzebujemy:
- pół główki kapusty pekińskiej
- pół jabłka (kwaśnego lub słodkiego)
- łyżka masła
- pół łyżki soku z cytryny lub limonki
- pęczek koperku (świeżego)
- 1/3 szklanki śmietanki (30%)
- sól, pieprz do smaku
Surówka pekińska doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, szczególnie tych grillowanych. Jej aromatyczny i delikatny smak świetnie komponuje się z tłustymi potrawami.
Do garnka wkładamy masło i podgrzewamy je do rozpuszczenia. Dodajemy kapustę pekińską, jabłko pokrojone w plasterki i doprawiamy solą lub pieprzem. Kapustę o delikatnym maślanym smaku możemy podawać na ciepło lub na zimno.
Przepis na pikantną surówkę z ogórka, chili i ziaren sezamu
Ta surówka również idealnie sprawdzi się do mięsnego obiadu oraz w trakcie grillowania jako orzeźwiająca przekąska. Do przygotowania aromatycznej potrawy potrzebujemy:
- 2 ogórki
- 1 papryczka chili (świeża lub marynowana)
- 1 cebula
- natka pietruszki
- pęczek szczypiorku
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 2 łyżki octu ryżowego
- szczypta brązowego cukru
- sól, pieprz do smaku
Myjemy ogórki i kroimy je na cienkie wstęgi. Przekładamy do miski i posypujemy pokrojoną cebulą, papryczką chili oraz pietruszką, szczypiorkiem i sezamem. Osobno przygotowujemy sos do surówki - do miseczki wlewamy ocet ryżowy, cukier, sól oraz pieprz. Delikatnie mieszamy i łączymy z ogórkami. Warto odstawić surówkę na minimum godzinę do lodówki, aby smaki się połączyły.
Przepis na orzeźwiającą surówkę z marchewki oraz jabłka
Surówka z marchewki jest jednym z najbardziej popularnych dodatków warzywnych w każdym polskim domu, jak i restauracji. Możemy ją bardzo łatwo przygotować i jednocześnie orzeźwi nas w trakcie letnich upałów przy popołudniowym grillu, czy obiedzie w altanie. Do przygotowania smacznej surówki przygotujmy:
- 1000 g marchewki
- 3 średniej wielkości jabłka
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- łyżka cukru
- łyżka oleju
- szczypta soli
Marchewki obieramy, myjemy i suszymy. Następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach na bardzo drobne wiórki. Obieramy jabłka i również ścieramy. Wrzucamy do miski z marchewką i skrapiamy całą zawartość sokiem z cytryny. Dodajemy cukier, szczyptę solu oraz odrobinę olej. Wszystko mieszamy i gotowe!