3 pomysły na dania z soczewicy
Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów soczewicy – zielona, brązowa oraz czerwona. Z pewnością różnią się one pomiędzy sobą nieznacznie smakiem, wyglądem oraz długością gotowania. Najmniej czasu będzie od nas wymagała czerwona, zaś zielona najwięcej. Warzywo to posiada nieocenione właściwości odżywcze. Znajduje się w nim dużo białka, składników mineralnych oraz witamin. Jednocześnie zawiera niewiele tłuszczu i ma niski indeks glikemiczny.
Reklama
Cechy te sprawiają, iż dania z jej dodatkiem polecane są w szczególności osobom dbającym o linie, odchudzającym się, wegetarianom, cukrzykom, kobietom w ciąży, sportowcom, rekonwalescentom oraz narażonym na silny stres.
Prezentujemy kilka przepisów, które każdy może zastosować we własnym domu wykorzystując to dobroczynne warzywo.
Wyrabiamy ciasto z mąki, wody, oleju oraz szczypty soli. Następnie wałkujemy na cienki placek i wycinamy okręgi za pomocą szklanki. Farsz układamy na środku każdego z okręgów i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do osolonej, wrzącej wody. Gdy wypłyną na powierzchnie gotujemy jeszcze przez około 2 minuty.
W między czasie obieramy wszystkie warzywa i kroimy w kostkę, W garnku gotujemy 1 litr wody. Gdy zacznie wrzeć dolewamy soczewicę wraz z wodą, w której była namoczona, wszystkie przygotowane warzywa, ziele angielskie, liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną. Zupę pozostawiamy do gotowania na niewielkim ogniu do czasu aż soczewica stanie się miękka. Wędzony boczek kroimy w paski, smażymy na patelni , następnie posypujemy mąką i dolewany 1 szklankę wywaru z zupy, dokładnie mieszamy i następnie umieszczamy w garnku z pozostałymi składnikami. Doprowadzamy do wrzenia. Na zakończenie dodajemy posiekany szczypiorek i doprawiamy do smaku pieprzem.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Soczewicę gotujemy do miękkości. Obydwa składniki odcedzamy i studzimy. Paprykę kroimy w kostkę. Por przekrajamy wzdłuż na połowę a następnie w cienkie plasterki. Mieszamy makaron, soczewicę, por, natkę pietruszki i paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką do smaku. Na zakończenie na wierzchu polewamy majonezem (najlepiej przed samym podaniem) lub jeśli lubimy mieszamy z tym składnikiem.
- Pierogi z soczewicą
Reklama
- Zupa z soczewicą
Reklama
- Sałatka makaronowa z soczewicą
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kasza bulgur - smaczna i zdrowa
Kasza bulgur to jedna z najpopularniejszych kasz na świecie, która zdobywa coraz większą popularność nie tylko ze względu na swoje walory kulinarne, ale również zdrowotne. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnych kasz, takich jak kasza gryczana czy kasza jaglana. Co sprawia, że kasza bulgur jest tak wyjątkowa i dlaczego warto ją polecać osobom dbającym o linię?
Czym zastąpić proszek do pieczenia?
Czy zdarzyło ci się kiedyś, że chciałaś upiec coś pysznego, ale okazało się, że nie masz proszku do pieczenia? Nie martw się, istnieje wiele alternatyw, które możesz wykorzystać, aby ciasto wciąż wyrosło i było pyszne. W tym artykule dowiesz się, czym zastąpić proszek do pieczenia i jakie są najlepsze opcje dla różnych rodzajów wypieków.
Czy każdy może nauczyć się gotować? Tak!
Gotowanie jest jedną z tych umiejętności, które każdy może opanować. Niezależnie od twojego doświadczenia w kuchni, czy jesteś kompletnie początkująca czy też już próbowałaś swoich sił, możesz nauczyć się gotować. Wszystko, czego potrzebujesz, to trochę determinacji, cierpliwości i chęci do nauki.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl