Podstawowe składniki kuchni meksykańskiej
Produkty, z których przygotowywane są dania w Meksyku są podobne jak w przypadku innych kuchni. Rzeczą wyróżniającą potrawy z tego kraju są dodatki. Świeże warzywa i aromatyczne przyprawy tworzą niepowtarzalny charakter potraw. Starając się przybliżyć obraz kuchni meksykańskiej przedstawię poniżej najpopularniejsze, najważniejsze i zarazem najczęściej spotykane komponenty dań.
Reklama
Oto 26 najczęściej używanych składników w kuchni meksykańskiej:
1. Avokado – owoc w kolorze zielonym, kształtem przypomina gruszkę. Jest podstawowym składnikiem popularnego guacamole . 2. Kurze jaja – stanowią podstawowy produkt w niemal każdej kuchni, kuchnia meksykańska również wymaga ich stosowania. 3. Chorizo –jest to rodzaj kiełbasy, której smak wyróżnia się intensywną pikanterią, jej podstawowym składnikiem jest papryka. 4. Papryczki chilli – wyróżniane jest wiele rodzajów, niektóre są łagodne, inne bardzo ostre, w kuchni meksykańskiej są niezastąpione. 5. Czerwona cebula – w smaku łagodniejsza od cebuli białej, dla wyglądu potraw meksykańskich ważny jest również jej fioletowo – czerwony kolor. 6. Ser cheddar – jego smak można określić jako lekko pikantny, a nawet ostry, świetnie nadaje się do zapiekania i topienia, jest jednym z częściej stosowanych w Meksyku serów. 7. Cytryna – poza jej walorami zdrowotnymi stanowi idealny dodatek, żeby nie powiedzieć przyprawę. Już kilka kropli soku z cytryny potrafi wzbogacić smak potrawy i sprawić, że osiągnie ona właśnie ten oczekiwany. 8. Czosnek – dodawany nawet w niewielkich ilościach diametralnie zmienia ich smak, dlatego dodawany jest do przeważającej większości potraw. 9. Cynamon – charakteryzuje się korzennym, słodkim zapachem oraz smakiem. Świetnie sprawdza się w przypadku potraw słodki, jak również w celu wzbogacenia smaku potraw pikantnych. 10. Kolendra – jej świeże liście wyróżnia zapach oraz smak. Dostępne są również jej suszone owoce jako nasiona lub zmielona przyprawa.Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Tacosy z kurczakiem: Jak je przygotować?
Czy kiedykolwiek miałaś ochotę na coś wyjątkowego i pełnego smaku? Jeśli tak, to tacosy z kurczakiem są idealnym rozwiązaniem dla Ciebie! To meksykańskie danie, które zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na tacosy z kurczakiem oraz kilkoma poradami, jak podawać i urozmaicić to danie.
Fajitas - hit kuchni meksykańskiej!
Fajitas to popularne danie kuchni meksykańskiej, które zdobyło ogromną popularność na całym świecie. W tej artykule dowiesz się o historii fajitas, znajdziesz przepis na ich przygotowanie, porady dotyczące podawania oraz wiele innych ciekawostek.
Ekspresowy farsz z wołowiny do tacos. Oto sekret meksykańskiej kuchni
Meksykańska kuchnia, z jej wyrazistymi smakami i aromatami, kusi smakoszy na całym świecie. Jednym z najbardziej uwielbianych i charakterystycznych meksykańskich dań są tacos. Krucha, kukurydziana tortilla wypełniona różnorodnymi farszami to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl