Najlepsze przepisy na bezmięsne pierogi
W Polsce mamy wiele popularnych dań, które często pojawiają się na naszych stołach. Prym wśród nich wiodą pierogi! Najbardziej popularne są pierogi z mięsem. Jednak nie każda z nas jada mięso. Dlatego szukamy pysznych zamienników. Pierogi bez mięsa też mogą być wyśmienite!
Reklama
Pierogi z kaszą gryczaną
Składniki na ciasto:
½ kg mąki pszennej
szklanka ciepłej wody
płaska łyżka soli
Składniki na nadzienie:
40 dag kaszy gryczanej
3 małe cebule
jajko kurze
15 dag bryndzy
oliwa z oliwek
pieprz
świeża bazylia
Przygotowanie:
Gotujemy kaszę gryczaną około 12-15 minut od zagotowania. Cebulki obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie mieszamy ze sobą kaszę, cebulkę, rozdrobnioną bryndzę, jajo kurze oraz garść posiekanej bazylii. Całość doprawiamy pieprzem. Następnie bierzemy się za przygotowanie ciasta. Przepis na ciasto taki sam jak powyżej. Mieszamy wodę z mąką, dodajemy do smaku soli i zaczynamy wyrabiać. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem około 25 minut. Kiedy już wyrośnie, rozwałkowujemy je i wycinamy kawałki w postaci kółek.
Nakładamy farsz i sklejamy pierogi. Następnie wrzucamy je do wody i gotujemy 6 minut od ich wypłynięcia.
Pierogi z ziemniakami
Składniki na ciasto:
½ kg mąki pszennej
żółtko jaja kurzego
olej słonecznikowy
sól
szklanka letniej wody.
Składniki na farsz:
2 kg ziemniaków
2 średniej wielkości cebule
pieprz, sól, świeża pietruszka
Przygotowanie:
Musimy podsmażyć cebulkę na oleju i dodać do niej starte na tarce ziemniaki. Całość smażyć na patelni aż ziemniaki staną się miękkie. Dodajemy do tego drobno posiekane świeże zioła, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i smażymy jeszcze 5 minut, następnie odkładamy do wystygnięcia. Następnie wyrabiamy ciasto mieszając mąkę, żółto z jaja kurzego oraz odrobinę oleju słonecznikowego od czasu do czasu dolewając wody.
Wyrabiamy do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Pozostawiamy ciasto na 20 minut pod przykryciem. Następnie rozwałkowujemy i wycinamy koła. Nakładamy na nie farsz i sklejamy. Gotujemy 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe!
Pierogi z makiem
Składniki na ciasto:
½ kg mąki pszennej
płaska łyżka soli
szklanka letniej wody
Składniki na nadzienie:
1 szklanka maku
2 szklanki mleka
3 łyżki skórki pomarańczowej
100 ml miodu naturalnego
wanilia do smaku
100 g rodzynek
Przygotowanie:
Na początku płuczemy mak w zimnej wodzie przez 5 minut i odsączamy. Umieszczamy go w garnku wraz z laską wanilii i mieszamy z ciepłym mlekiem, gotując przez 25-35 minut.
Zależnie od tego, jak szybko mak zrobi się miękki. Tak przygotowany mak ponownie odcedzamy i przekręcamy przez maszynkę do mielenia przynajmniej 2 razy. Mieszamy go z rodzynkami, miodem i skórką pomarańczową. Tak przygotowana masa staje się naszym farszem. Następnie bierzemy się za przygotowanie ciasta. W tym celu mieszamy wodę z mąką, dodajemy do smaku soli i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem około 25 minut. Kiedy już wyrośnie, rozwałkowujemy je dokładnie i wycinamy kawałki w postaci kółek, na przykład za pomocą szklanki. Na taki kawałek ciasta nakładamy nasz farsz i sklejamy pierogi. Następnie wrzucamy je do wody i gotujemy 6 minut od ich wypłynięcia.
Źródło zdjęć: www.pinterest.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Glazurowane żeberka, które zachwycą każdego
Glazurowane żeberka to pyszne danie mięsne, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Ta kombinacja soczystego mięsa wieprzowego, słodkiego i lekko pikantnego sosu sprawia, że jest to idealna propozycja dla miłośników klasycznych smaków. W tym artykule przedstawiamy przepis na glazurowane żeberka, podpowiadamy jak je podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć perfekcyjny efekt.
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Co zrobić żeby indyk był soczysty?
Jeśli chcesz przygotować soczystego indyka, istnieje kilka ważnych kroków, które musisz podjąć. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć idealną konsystencję i smak indyka.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl