Dania z drobiu – to wcale nie takie trudne
Wiele młodych gospodyń staje przed wyzwaniem jakim jest mięso drobiowe. Owszem, wiemy, że z kurczaka gotuje się rosół i można zrobić kotlety, a gęś nadaje się do pieczenia, ale jak to zrobić? Udzielamy kilku prostych wskazówek jak poradzić sobie z drobiem.
Reklama
Piersi z kurczaka i indyka
Najłatwiej przygotować piersi drobiowe. Wystarczy pociąć je w cienkie filety lub zawinąć w roladki, oprószyć solą i pieprzem, a następnie podsmażyć. Tak przygotowane mięso można podawać jako gotowe danie. Jeśli masz ochotę na bardziej wymagającą potrawę dolej do podsmażonego mięsa trochę wody i całość podduś. W ten sposób uzyskasz doskonały sos.
Nadziewane piersi kurze
Piersi kurze doskonale nadają się do nadziewania. W umytych piersiach należy zrobić nacięcie, oprószyć je solą i pieprzem, a następnie nałożyć przygotowany farsz. Tak przygotowane mięso można usmażyć na patelni lub włożyć do naczynia żaroodpornego i upiec. Kurze piersi doskonale smakują z farszem o intensywnym smaku np. wykonanym z fety i suszonych pomidorów lub kaszy z grzybami.
Piersi z kaczki
To kolejne danie, które można w miarę szybko i sprawnie przygotować. W najprostszej wersji, umytą pierś należy doprawić solą i pieprzem, a następnie podsmażyć. Najpierw podsmaż ją od strony ze skórką, a następnie po drugiej stronie. Tak przygotowaną pierś włóż do naczynia żaroodpornego i na kilkanaście minut do piekarnika. Jeśli chcesz zrobić bardziej wykwintne danie, przed smażeniem mięsa przygotuj ziołową marynatę i włóż do niej kacze mięso. Dzięki temu zabiegowi zyska ono niezwykły smak i aromat.
Drób pieczony w całości
Zarówno kurę, kaczkę jak i gęś można upiec w całości z farszem lub bez. Jeśli decydujesz się w ten sposób przygotować danie z drobiu powinnaś wiedzieć kilka rzeczy:
Jeśli chcesz, aby potrawa była bardziej aromatyczna wówczas przed smażeniem lub pieczeniem zamarynuj mięso. Możesz również wykorzystać do przyprawiania drobiu świeże lub suszone zioła albo gotowe mieszanki.
Reklama
- na farsz do tuszki kurzej najlepiej nadają się pokrojone w ćwiartki cytryny, z dodatkiem czosnku i przyprawy ziołowej np. tymianku;
- mięso kacze i gęsie doskonale będzie smakowało z nadzieniem z jabłek lub pomarańczy z dodatkiem majeranku lub rozmarynu;
- aby skórka była chrupiąca podczas pieczenia polewaj mięso powstającym sosem, a na sam koniec możesz posmarować skórkę masłem.
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Czy każdy może nauczyć się gotować? Tak!
Gotowanie jest jedną z tych umiejętności, które każdy może opanować. Niezależnie od twojego doświadczenia w kuchni, czy jesteś kompletnie początkująca czy też już próbowałaś swoich sił, możesz nauczyć się gotować. Wszystko, czego potrzebujesz, to trochę determinacji, cierpliwości i chęci do nauki.
Jak nauczyć się gotować?
Zawsze marzyłaś o tym, aby nauczyć się gotować, ale nie wiesz, od czego zacząć? Nie martw się! W tym artykule podzielimy się z Tobą praktycznymi poradami, które pomogą Ci rozpocząć przygodę z gotowaniem od podstaw. Niezależnie od tego, czy jesteś kompletnym nowicjuszem w kuchni, czy po prostu chcesz poszerzyć swoje umiejętności kulinarne, znajdziesz tutaj wiele cennych wskazówek.
Olej kokosowy w kuchni: jak go używać i dlaczego warto?
Olej kokosowy ma szerokie zastosowanie w kuchni. To nie tylko zdrowa alternatywa dla tradycyjnych tłuszczów, ale również dodaje wyjątkowego smaku i aromatu potrawom. Dzisiaj podzielimy się z Tobą kilkoma pomysłami na wykorzystanie oleju kokosowego w kuchni, a także przedstawimy jego wartości zdrowotne.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl