Morska, himalajska czy hawajska? Czyli co powinnaś wiedzieć o soli
Sól to najprawdopodobniej najstarsza przyprawa świata. Szacuje się, że już 8 tysięcy lat temu była wykorzystywana do przyprawiania i konserwowania artykułów żywnościowych. Dziś w sklepach można kupić wiele rodzajów soli. Zobacz co warto o nich wiedzieć.
Reklama
Czym jest sól?
Sól kuchenna to inaczej chlorek sodu. W czystej postaci substancja ta spotykana jest rzadko. W większości wypadków poza samym chlorkiem sodu w soli znajdują się również inne pierwiastki, które mają wpływ na jej właściwości, kolor oraz smak. Warto także zaznaczyć, że sól kuchenna to substancja krystaliczna, o czy można się przekonać przyglądając się większym bryłkom np. soli morskiej lub wyhodować kryształki soli z roztworu chlorku sodu.
Rodzaje soli
W sklepach można znaleźć co najmniej kilka rodzajów soli. Większość z nich wykorzystuje się do wszelkich celów spożywczych, aczkolwiek każdy rodzaj ma swoje szczególne właściwości.
Sól kamienna – jest to naturalna sól, pochodząca z kopalni. Poza chlorkiem sodu w jej składzie znajdują się magnez i wapń. Sól kamienną warto dodawać do zup. Świetnie sprawdza się również do przygotowywania zapraw np. ogórków kiszonych.
Sól morska – jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z mórz.
W jej składzie można znaleźć naturalny jod oraz wiele innych minerałów. Dokładny skład uzależniony jest od miejsca pochodzenia. Sól morska świetnie nadaje się do doprawiania różnych potraw. Często można ją kupić w opakowaniu w formie młynka.
Sól himalajska – uznawana jest za najczystszy rodzaj soli. Zawiera w sobie kilkadziesiąt różnych minerałów, co sprawia, że jest różowego koloru. Ten rodzaj soli często wykorzystywany jest do ozdabiania potraw.
Sól hawajska - jest to naturalna, morska sól. Może mieć kolor różowy lub czerwony, co wynika z domieszki pyłu wulkanicznego lub czarny z powodu zawartego w niej aktywnego węgla.
Sól warzona – jest to chlorek sodu w czystej postaci. Powstaje po oczyszczeniu i przetworzeniu soli kamiennej. Sól przeznaczona do celów spożywczych jest dodatkowo jodowana, aby zwiększyć podaż jodu w populacji. Warto pamiętać, że sól jodowana nie nadaje się do robienia przetworów.
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Usuwanie soli z butów: Domowe sposoby, które naprawdę działają
Czy zdarzyło Ci się kiedyś, że po spacerze Twoje buty były pokryte białymi plamami od soli? To powszechny problem, zwłaszcza w okresie zimowym. Sól, która jest używana do odśnieżania dróg, może powodować nie tylko nieestetyczne plamy na butach, ale także uszkodzić ich materiał. Zdradzamy kilka sprawdzonych sposobów, jak usunąć sól z butów i przywrócić im pierwotny wygląd.
Jak solić, aby nie przesolić? Magda Gessler zdradziła sekret
Magda Gessler, znana restauratorka i kulinarna ekspertka, wskazuje, że nadmierna sól nie tylko negatywnie wpływa na nasze zdrowie, ale również zniekształca naturalny smak dań. Dlatego warto zwrócić uwagę na umiar i szukać alternatywnych sposobów dodawania smaku.
5 sposobów na wykorzystanie soli himalajskiej. Spróbuj, odpoczniesz!
Sól himalajska to naturalna sól kamienna, która wydobywana jest w kopalni soli Khewra w Pakistanie. Jest znana od tysięcy lat i jest uważana za jedną z najczystszych soli na świecie. Sól himalajska ma różowy kolor, który wynika z jej bogatego składu mineralnego. Zawiera ponad 80 minerałów, w tym wapń, magnez, potas, żelazo, jod i cynk.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl